Explicațiile PSD privind absența de la congresul PNL, unde toate celelalte partide din coaliție sunt reprezentate

Explicațiile PSD privind absența de la congresul PNL, unde toate celelalte partide din coaliție sunt reprezentate
Congresul Extraordinar al Partidului National Liberal la Palatul Parlamentului, in Bucuresti, 12 iulie 2025. Inquam Photos / Tudor Pană

Toate partidele din coaliție, inclusiv minoritățile, participă la congresul PNL, cu excepția PSD, care a criticat recent măsurile fiscale anunțate de Ilie Bolojan.

Partidul Social Democrat a comunicat, prin intermediul grupului de presă, motivele absenței sale de la congresul PNL.

„PSD este parte a Coaliției de guvernare, într-un context dificil pentru români”, afirmă partidul, care subliniază că „îşi menține identitatea de partid de stânga, precum și viziunea politică distinctă față de partidele de dreapta”.

PSD „consideră Congresul PNL un eveniment politic cu scopuri exclusiv politice pentru membrii acestuia”, se mai arată în comunicatul transmis.

„Reiterăm că PSD și PNL aparțin unor familii politice diferite. Prin urmare, menținem o distincție clară între cooperarea la nivel guvernamental și colaborarea politică”, au mai declarat reprezentanții PSD.

Criticile PSD față de măsurile fiscale propuse de Bolojan

Cu câteva zile înainte de congresul PNL, pe 8 iulie, liderul PSD, Sorin Grindeanu, a exprimat nemulțumiri față de măsurile fiscale incluse în pachetul aprobat de Guvern, pentru care Executivul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului.

„Nu am avut suport pentru amendamentele propuse (am fost singurii care am votat), inclusiv cel referitor la aplicarea CASS de la un venit de 4.000 de lei la pensii, precum și excluderea mamelor în perioada post-natală de la CASS. Nu cred că deficitul poate fi redus prin impunerea CASS asupra veteranilor de război sau fostilor deținuți politici. Vorbesc despre persoanele care au fost deținuți politici”, a declarat Grindeanu, conform surselor.

Întrebat de creșterea impozitului pe câștiguri din jocuri de noroc cu un punct procentual comparativ cu cele șase puncte procentuale impuse pe dividende, dar și despre tăierea burselor și impozitarea cu 10% CASS a pensiilor, Grindeanu a afirmat că „aceste aspecte care nu sunt bine fundamentate trebuie ajustate”.

„Din partea PSD, în acest nou pachet, este esențial să discutăm despre criptomonede și impozitare, precum și despre impozitarea sumelor transferate în afaceri de către multinaționale. Ar trebui ca liderii recent numiți la ANAF să se concentreze asupra acestor companii care transferă sume semnificative din România și să analizăm modalitățile prin care fac acest lucru”, a mai declarat Grindeanu.

Grindeanu și-a exprimat, de asemenea, dorința ca în viitorul pachet să aibă loc o „recalibrare radicală” a indemnizațiilor din Consiliile de Administrație și a numărului membrilor acestora.

În ceea ce privește reducerea subvențiilor pentru partide, care va avea loc abia de anul următor, Grindeanu a subliniat că PSD a avansat o propunere care putea fi mai bine structurată, dar nu a fost îmbunătățită.

„Mai mult, propunerea noastră a fost preluată și unii s-au lăudat cu aceasta. Consider că poate fi aplicată mai devreme. De exemplu, la rectificare în pachetul 2, aceasta poate fi perfecționată. Sunt complet de acord”, a încheiat Grindeanu.

Detalii despre măsurile fiscale

Pe 7 iulie, Guvernul a decis să își asume răspunderea în fața Parlamentului pentru un nou pachet de măsuri fiscale, care include majorări de taxe, cea mai semnificativă fiind creșterea TVA de la 19% la 21%, precum și înghețarea salariilor și pensiilor în sectorul public până în 2026.

Cu această ocazie, Ilie Bolojan a declarat în Parlament că „este conștient că aceste măsuri nu sunt populare”, dar le mulțumește „românilor pentru răbdarea și înțelegerea de care au dat dovadă”.

Vineri, în cadrul unei conferințe de presă, premierul Ilie Bolojan a dezvăluit măsurile incluse în al doilea pachet fiscal.

Printre măsurile care vor fi implementate prin acest pachet se numără reforma companiilor de stat, revizuirea indicatorilor de performanță, reducerea numărului de membri din conducerile acestora și plafonarea indemnizațiilor, precum și procesul de digitalizare a ANAF.

Recomandari
Show Cookie Preferences