„Evitarea exceselor în publicarea declarațiilor de avere” - opinia unui judecător CCR viitor

Csaba Asztalos, care va depune jurământul pentru funcția de judecător constituțional duminică, afirmă că este esențial să avem instrumente care să asigure transparența și să prevină conflictele de interese și corupția, totodată protejând viața privată.
În ciuda hotărârii Curții Constituționale de la sfârșitul lunii mai, care stipulează că declarațiile de avere nu mai trebuie să fie publice și nici să includă veniturile soților, Csaba Asztalos a decis să-și facă publică declarația de avere în calitate de președinte al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, atât pe 11 iunie, cât și pe 11 iulie, la finalul mandatului său.
Întrebat în cadrul podcastului HotSpot dacă va continua să publice declarația de avere și ca judecător constituțional, Asztalos a răspuns afirmativ, subliniind că decizia Curții nu îi interzice acest lucru.
„Există o discuție extinsă în jurul acestei decizii. Consider că nu ar trebui să adoptăm soluții extreme. După 2006, când obligația de a publica declarația de avere era stringentă, acum justificarea a fost că, de exemplu, bunurile de valoare ale soției ar putea transforma locuința în țintă, adică poate deveni un risc”, a explicat Csaba Asztalos.
El a adăugat că judecătorii trebuie să echilibreze dreptul la viață privată cu dreptul de acces la informații publice, având în vedere prevenirea corupției și conflictelor de interese. „Am avut o perioadă în care Europa a aplicat cele mai transparente practici în ceea ce privește prezentarea averii, iar acum ne îndreptăm către o altă extremă. Eu susțin soluții moderate, care să nu oscileze între extremități”, a mai menționat Asztalos.
Parlamentul ar putea oferi soluții pentru declarațiile de avere
„Consider că legiuitorul, având în vedere argumentația Curții, ar putea găsi soluții ce să satisfacă atât nevoia de transparență, cât și protejarea vieții private a celor care depun declarații de avere”, a declarat Csaba Asztalos, sugerând că Parlamentul ar putea să utilizeze modele de bună practică din Uniunea Europeană.
Veniturile actuale obținute de la cinci surse de muncă
Csaba Asztalos, împreună cu soția sa, deține un teren de 533 metri pătrați în Ilfov și un apartament de 42 metri pătrați în Baia Mare, precum și bijuterii, tablouri și icoane evaluate la 6.000 de euro. De asemenea, Asztalos a acordat un împrumut de 40.000 de euro unei persoane fizice.
Conform ultimei declarații de avere, Csaba Asztalos încasează lunar suma de 11.843 de lei, provenind din salariul de la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și din colaborările cu universitățile SNSPA, Universitatea din București și Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul”. Această sumă include și remunerația de la Institutul Național al Magistraturii.
Odată devenit judecător la Curtea Constituțională, el nu va mai putea deține toate locurile de muncă anterioare din cauza incompatibilității funcției. Totuși, va putea continua activitatea în domeniul învățământului superior juridic, având un salariu estimat de aproximativ 5.000 de euro la Curtea Constituțională.