INTERVIU: „Ideal ar fi să fiu ca o păpușă, fără suflet și fără opinii” - Delia despre presiunea societății românești

INTERVIU: „Ideal ar fi să fiu ca o păpușă, fără suflet și fără opinii” - Delia despre presiunea societății românești
Delia. Fotografie din arhiva personală.

Delia (43 ani) a lansat recent piesa „Scris în stele”, un manifest artistic ce abordează problema presiunii standardelor feminine atât în sfera publică cât și online. Artista se dovedește a fi o voce puternică, ridicând semne de întrebare cu privire la violența împotriva femeilor din societate. „Este alegerea mea conștientă să îmi afirm poziția și să nu tac”, afirmă Delia.

  • „Legile și sancțiunile împotriva agresorilor trebuie să devină mult mai dure, pentru ca victimele să aibă încredere că, atunci când semnalează abuzurile și violența, vor exista reacții concrete”, adaugă Delia Matache. În primele patru luni ale anului 2025, poliția a intervenit în peste 40.000 de cazuri de violență domestică, majoritatea în mediul rural.

„Nu mi-am dorit niciodată să fiu pe placul tuturor”

„E scris în stele/ Rolul meu să fie femeie/ E natural, nu e cultural”, aceasta este tema piesei lansate de Delia, creată în colaborare cu Alex Coțoi.

Artista povestește cum a fost influențată de mesajele comune de pe social media care i-au impus standarde în ceea ce privește comportamentul și aspectul. „Nu mi-am dorit niciodată să fiu pe placul tuturor”, afirmă ea.

Chiar și în 2025, problema inegalității de gen rămâne activă. România a înregistrat recent cel de-al 27-lea caz de femicid, cu o tânără de 23 de ani, Teodora Marcu, ucisă de partenerul ei.

Conform datelor de la Centrul FILIA, 1 din 4 români consideră acceptabil ca un bărbat să controleze finanțele partenerei sau să-i interzică accesul la prieteni.

Delia menționează că versurile piesei au venit natural, având ca scop atât conștientizarea rolurilor impuse, cât și solidarizarea între femei: „Să se simtă auzite, că nu sunt singure.” Piesa face apel și la bărbați, subliniind că masculinitatea sănătoasă nu trebuie să fie o excepție.

„Trebuie să privim doar înainte, spre o societate în care femeia e apreciată”

– „Scris în stele” nu este doar o melodie captivantă, ci aduce un mesaj important. Care este obiectivul dumneavoastră cu această lucrare?– Delia: Am dorit să-mi exprim punctul de vedere și să ajut femeile care se regăsesc în aceleași probleme, să simtă că nu sunt singure.

– Ce ar trebui să înțeleagă bărbații din mesajul acestei melodii?– Că femeia de lângă ei merită mai multă susținere și apreciere, și este rușinos să se mai raporteze la ele ca la ființe slabe.

– Care este viziunea dumneavoastră asupra masculinității sănătoase în 2025?– Există din ce în ce mai mulți bărbați care înțeleg și respectă rolul femeii, însă în România aceasta este încă o excepție rară.

– Cum simțiți impactul extremei drepte asupra rolului femeii în societate?– Consider că trebuie să ne concentrăm pe evoluție, pe construirea unei societăți unde femeile sunt apreciate.

„Este alegerea mea conștientă să iau o poziție și să nu tac”

– Ați participat recent la manifestații pentru siguranța femeilor, în urma tragediei Teodorei Marcu. Ce v-a motivat să luați atitudine?– Bunul simț și furia m-au îndemnat să reacționez, iar legile trebuie reformate astfel încât victimele să aibă încredere că abuzurile vor fi investigate.

– Simțiți că aveți o responsabilitate, având o voce influentă în societate?– Da, este alegerea mea să nu tac și să promovez schimbarea, să încerc să fiu o voce care vorbește pentru cei care nu pot.

– Care percepeți ca fiind cel mai mare risc în mentalitatea colectivă din România referitor la violența împotriva femeilor?– Victimele sunt adesea acuzate, iar societatea tinde să ignore problema.

În multe comunități, violența împotriva femeilor este acceptată și asta trebuie să se schimbe. Autoritățile trebuie să fie mai prompte în a sancționa abuzurile.

Presiunea de a fi „o păpușă fără suflet și fără opinii”

– Cum percepeți responsabilitatea de a fi o figură publică?– Cred că rolul meu depășește cel de artist; trebuie să iau atitudine față de problemele sociale.

– Ce înseamnă „empowerment” în realitate pentru dumneavoastră?– Fiecare individ trebuie să conștientizeze puterea pe care o are și să o utilizeze pentru a provoca schimbări.

– Care este presiunea constantă pe care o resimțiți ca femeie din domeniul artistic?– Așteptările de a mă conforma unui anumit tipar, să mă comport și să arăt într-un anume fel.

– Ați fost vreodată criticată pentru că sunteți „prea vocală” în spațiul public? Cum gestionați aceste critici?– Da, am fost criticată, dar simt că așa trebuie să fiu și nu voi ceda presiunilor sociale.

„Îmi urmez drumul, orice ar fi”

– Ce mesaj ați avea pentru tinerele de 14-15 ani care nu se regăsesc în normele actuale?– Trebuie să-și caute modele și grupuri de suport care să le ofere un sentiment de comunitate.

– Ați ales să susțineți un politician, o alegere rară în rândul celebrităților. Care a fost motivul?– Am simțit că este important să îmi exprim opinia și să nu ignor actualitatea.

– Ce a învățat publicul dumneavoastră în toți acești ani?– Am observat că am un public care mă susține necondiționat, și sunt recunoscătoare pentru asta.

– Ce așteptări aveți de la România și de la comportamentul românilor?– Mai multă responsabilitate, empatie și gândire critică, iar informația trebuie verificată.

„Sunt un om liber, un om care nu pretinde că e altfel”

– Cum reușiți să scăpați de stresul vieții publice?– Pe munte, unde mă bucur de natură și de aventura vieții.

– Ați simțit vreodată nevoia de a renunța la vizibilitate?– Nu, consider că pot trăi o viață normală în ciuda expunerii.

– Cum vă protejați autenticitatea artistică în industria actuală?– Mă străduiesc să rămân eu însămi, fără influențe externe.

– Ce planuri aveți pentru cariera dumneavoastră în viitor?– Nu am un plan rigid, inspirându-mă din vibes și creativitate, urmând să compun și să lansez noi piese.

Recomandari
Show Cookie Preferences