Descoperire semnificativă în cazul incidentului Air India: Haos și activitate inexplicabilă în cabina de pilotaj înainte de prăbușire

Un raport preliminar indică faptul că, în cabina de pilotaj a aeronavei Air India, situația a devenit haotică cu doar câteva momente înainte de tragedia aviatică în care au murit 260 de persoane luna trecută, conform agenției Reuters.
Aeronava, un Boeing 787 Dreamliner care se îndrepta către Londra, a decolat din Ahmedabad, India, însă, după scurt timp, ambele comutatoare de alimentare cu combustibil ale motoarelor au fost dezactivate aproape simultan, ceea ce a dus la pierderea alimentării și la absența tracțiunii.
Zborul a început să piardă altitudine rapid, conform raportului publicat sâmbătă de Biroul Indian de Investigații pentru Accidente Aeriene (AAIB), fiind considerat cel mai grav accident aviatic din ultimul deceniu.
Raportul naște întrebări legate de amplasamentul acestor comutatoare esențiale și sugerează că nici Boeing, nici producătorul motoarelor GE nu sunt direct responsabili pentru incident.
Un eșec pentru strategia de revitalizare a Air India
Această tragedie afectează semnificativ planurile grupului Tata de a restaura imaginea companiei Air India, preluată în 2022. Cu doar câteva secunde după decolare, camerele de supraveghere au surprins desfășurarea unei turbine auxiliare de urgență, un semnal evident al pierderii totale a puterii motoarelor.
Ultimele momente ale zborului sunt marcate de o discuție tensionată înregistrată pe cutia neagră: un pilot întreabă pe celălalt de ce a dezactivat alimentarea cu combustibil, iar acesta răspunde că nu a făcut-o. Raportul nu precizează care dintre cei doi a formulat aceste remarcă și nici cine a emis apelul de urgență.
Căpitanul avionului, Sumeet Sabharwal, în vârstă de 56 de ani, avea peste 15.600 de ore de zbor la activ și era instructor Air India. Copilotul, Clive Kunder, avea 32 de ani și o experiență totală de 3.403 ore.
Întrebări legate de comutatoare: erori umane sau defecțiuni inexplicabile?
Comutatoarele de combustibil au fost mutate aproape simultan de la poziția activă la cea de dezactivare imediat după decolare. Raportul nu oferă explicații pentru această acțiune – având în vedere că, potrivit specialiștilor, este aproape imposibil ca un pilot să le acționeze accidental.
„Dacă un pilot a acționat comutatoarele, care ar fi motivul?”, se întreabă Anthony Brickhouse, expert american în siguranța aviatică.
Diferența de un second dintre cele două acțiuni sugerează o manevră deliberată, afirmă și John Nance, alt specialist american.
Acesta adaugă că, în mod normal, aceste comutatoare nu sunt niciodată dezactivate în timpul zborului, în special în timpul urcării.
Oprirea comutatoarelor are ca efect imediat dezactivarea motoarelor, o măsură folosită în general doar în cazuri de urgență, cum ar fi un incendiu la motor sau oprirea motoarelor înainte de îmbarcare. Totuși, raportul nu a identificat vreo urgență care să justifice o astfel de decizie.
La locul prăbușirii, comutatoarele au fost găsite în poziția de funcționare, iar indicii sugerează că ambele motoare s-au reaprins înainte de incidentul fatal la joasă altitudine, raportul indicând că s-au făcut tentativă de repornire a motoarelor înainte de impact.
Reacții la incident
Air India a comunicat că ia acte de cunoștință de raport și colaborează cu autoritățile indiene, dar nu a făcut alte comentarii. Consiliul Național pentru Siguranța Transporturilor din SUA (NTSB) a exprimat aprecierea față de cooperarea oficialilor indieni, menționând că raportul nu cuprinde recomandări directe pentru operatori de Boeing 787 sau din partea motoarelor General Electric.
Administrația Federală a Aviației din SUA (FAA) a declarat că va urmări cu atenție toate descoperirile investigației și este pregătită să ia măsuri rapide, dacă va fi necesar.
Boeing a declarat că susține investigația și clientul său, Air India. GE Aerospace nu a oferit deocamdată un punct de vedere.
Air India, sub presiune și în dificultate
Accidentul, soldat cu moartea a 241 din cei 242 de pasageri și 19 persoane de la sol, agravează situația de imagine a companiei Air India. Agenția Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației analizează și Air India Express, subsidiara sa low-cost, în urma unui articol care a evidențiat întârzierile în înlocuirea unor piese critice la Airbusurile A320 și falsificarea documentelor de conformitate.
Autoritatea de Aviație Civilă din India a semnalat de asemenea nereguli grave, cum ar fi depășirea orelor legale de zbor pentru piloți și lipsa verificărilor periodice pentru sistemele de evacuare ale aeronavelor.
În ciuda acestor scandaluri, India își păstrează intenția de a deveni un hub global în aviație, asemeni Dubaiului, având în vedere un sector aerian în expansiune, destinat stimulării dezvoltării economice și creării de locuri de muncă.