Percepția globală asupra SUA: Aliat sau amenințare?

Când sunt întrebați despre cel mai important aliat, multe persoane menționează Statele Unite, răspunsul având o frecvență semnificativă în 12 din cele 24 de țări în afară de SUA, conform rezultatelor unui sondaj realizat de Centrul de Cercetare Pew. Totuși, există și țări care percep SUA ca fiind cea mai mare amenințare la adresa siguranței naționale, aceasta fiind opinia dominantă în șase dintre țările incluse în sondaj.
Cine sunt principalii aliați pentru diferite națiuni?
La întrebarea despre cel mai important aliat, multora le vin în minte Statele Unite. Persoanele din Africa Subsahariană și America Latină numesc adesea China ca aliat, în timp ce europenii tind să menționeze Uniunea Europeană sau alte puteri europene.
În SUA și Canada, fiecare țară este văzută ca principal aliat al celeilalte. Regatul Unit reprezintă un răspuns popular în aceste țări, 18% dintre americani considerând Regatul Unit principalul aliat, în timp ce 12% îl văd pe Canada astfel. În Canada, 55% afirmă că SUA este aliatul lor principal, iar 17% aleg Regatul Unit.
Majoritatea respondenților din țările europene chestionate își consideră vecinii ca fiind aliați importanți, deși SUA este adesea menționată. În anumite regiuni, o putere europeană specifică este recunoscută ca aliat.
De exemplu, 54% dintre olandezi aflirma că Germania este principalul aliat, iar diversitatea răspunsurilor este observată și în alte colțuri ale Europei.
În Ungaria, aproape toți respondenții consideră UE și SUA ca fiind aliați de frunte.
SUA este percepută ca un aliat important și în regiunea Asia-Pacific. Persoanele din Australia, India, Japonia și Coreea de Sud tind să numească SUA ca fiind cel mai important aliat, incluzând 89% din Coreea de Sud și 78% din Japonia. Totuși, în Indonezia, China este percepută ca principalul aliat (27%), cu SUA pe locul doi (19%).
În Israel, un impresionant 95% din populație numește SUA drept cel mai important aliat.
În Turcia, majoritatea populației prioritizează Azerbaidjanul ca aliat.
Turcia este singura țară din sondaj (în afară de SUA) unde mai puțin de 10% dintre respondenți consideră SUA ca un aliat principal.
În țările din Africa Subsahariană incluse în studiu, SUA și China sunt cele mai frecvente răspunsuri ca aliați principali. Țări precum Nigeria și Kenya au împărțit în mod similar aceste percepții. În Africa de Sud, 45% consideră China principalul aliat, în timp ce 28% aleg SUA.
Atât SUA, cât și China sunt percepute ca aliați majori în America Latină, SUA fiind menționată mai frecvent în Argentina, Brazilia și Mexic.
Opiniile despre SUA variază în funcție de ideologie.
Cine se identifică pe sine pe dreapta politică este, în general, mai predispus să considere SUA ca principal aliat. Această tendință este foarte evidentă în Europa, cu diferențe de aproximativ 25 de puncte în Ungaria, Polonia și Regatul Unit. Adulții de stânga din aceste țări deseori preferă să menționeze UE ca aliat principal.
Cea mai mare diferență ideologică (+34 puncte) se află în Australia, unde 59% din cei de dreapta consideră SUA ca principal aliat, comparativ cu doar 25% din cei de stânga.
În Japonia și Israel, diferențele ideologice se mențin, majoritatea indicând SUA ca principal aliat.
În Europa, persoanele afiliate partidelor populiste de dreapta sunt mai predispuși să considere SUA ca aliat. Diferențele majore se observă în Ungaria și Polonia, unde susținătorii partidelor de dreapta au o pondere mult mai mare de a percepe SUA ca aliat comparativ cu nesusținătorii.
Percepția asupra amenințărilor globale.
China, Rusia și SUA sunt considerate principalele amenințări internaționale în cele 25 de țări incluse în studiu. Fiecare dintre aceste țări apare în topul răspunsurilor pentru majoritatea națiunilor, cu excepția Israelului, unde configurația este diferită.
În SUA, respondenții indică adesea China ca cea mai mare amenințare, urmată de Rusia. În Canada, SUA este majoritar percepută ca principala amenințare, urmată de China și Rusia.
În întreaga Europă, Rusia este constant citată ca cea mai mare amenințare, cu peste 75% din polonezi și suedezi susținând această afirmație.
Comparativ cu 2007, ponderea europenilor care consideră Rusia o amenințare semnificativă a crescut. În Regatul Unit, era mult mai obişnuit să se menționeze Iranul și China drept amenințări, în locul Rusiei, care era considerată o amenințare majoră de sub 10% dintre britanici.
SUA este percepută ca o amenințare în multe țări europene, fiind al doilea cel mai frecvent răspuns în majoritatea țărilor analizate.
Grecia este excepția, unde majoritatea (74%) consideră Turcia drept cea mai mare amenințare. În Ungaria și Polonia, SUA nu se regăsește printre primele trei răspunsuri.
În regiunea Asia-Pacific, China este percepută ca o amenințare majoră. Aproximativ jumătate dintre australiani și japonezi numesc China cea mai mare amenințare, iar în India, Pakistanul este perceput ca amenințarea principală.
În Israel, aproape jumătate consideră Iranul ca principala amenințare, urmată de Hamas, în timp ce turcii menționează cel mai frecvent Israelul ca amenințare.
SUA sunt văzute ca amenințare de 35% dintre sud-africani, 23% dintre kenyeni și 13% dintre nigeria.
Imbolduri ideologice.
În multe țări studiate, cei din stânga politică sunt mai predispuși să considere SUA ca o amenințare majoră la adresa țării lor. De exemplu, 34% dintre australienii de stânga o menționează în comparație cu 18% din centrul politic și 5% din dreapta.
În nouă țări, cei din dreapta sunt mai predispuși decât cei din stânga să considere China ca o amenințare.
Când respondenții au fost întrebați cât de mare este amenințarea pe care o reprezintă o anumită țară, majoritatea au evaluat SUA în principal ca o amenințare economică, în contrast cu Rusia, percepută mai degrabă ca o amenințare de securitate.
Percepția SUA ca amenințare economică.
Cei care consideră SUA o amenințare sunt de obicei mai predispuși să perceapă această amenințare în termeni economici decât ca o amenințare la securitate.
În Canada, aproape 75% dintre adulți percievează SUA ca o amenințare economică. Majoritatea din Argentina, Australia, Franța, Germania, Italia, Kenya, Mexic, Nigeria, Coreea de Sud și Turcia au opinii similare.
Totuși, în țări precum Mexic (56%), Canada (53%) și Franța (50%), majoritatea consideră SUA o mare amenințare la adresa securității naționale.
Rusia: amenințare pentru securitate națională.
Cei care consideră Rusia o amenințare majoră sunt mai predispuși să perceapă aceasta ca o amenințare la securitate.
Astfel, din cei care consideră Rusia drept principală amenințare, 73% dintre americani se tem de riscurile la securitate, comparativ cu 32% care o percep ca un risc economic.
În Europa, o treime din respondenți afirmă că Rusia constituie o amenințare semnificativă la securitate.
Perspectivele vizavi de China sunt variate; în unele țări, percepția este echilibrată între amenințările economice și cele de securitate.
Cetățenii din SUA, în special, sunt la fel de predispuși să considere China ca amenințare economică (64%) cât și de securitate (61%).