Rusia acuză o „nouă campanie de denigrare politică”. Articolul care a stârnit furia Kremlinului

Rusia acuză o „nouă campanie de denigrare politică”. Articolul care a stârnit furia Kremlinului
Serghei Lavrov alături de Vladimir Putin, Foto: Aleksey Nikolskyi / Sputnik / Profimedia Images

Ministerul rus de Externe a denunțat duminică articolul publicației americane Axios, calificându-l drept „denigrare”. În acesta, se afirmă că președintele Vladimir Putin ar fi încurajat Iranul să accepte un acord de „zero îmbogățire” a uraniului pentru programul său nuclear, conform informațiilor transmise de AFP.

Sâmbătă, Axios a citat trei surse anonime cunoscătoare ale situației, conform cărora Putin a „încurajat” Iranul să conveneze asupra unui acord cu SUA, care să interzică Republicii Islamice să îmbogățească uraniu.

Ministerul rus de externe a declarat că articolul „pare a fi o nouă campanie de denigrare politică, menită să agraveze tensiunile legate de programul nuclear iranian.”

„Întotdeauna am subliniat importanța soluționării crizei referitoare la programul nuclear al Iranului exclusiv prin metode politice și diplomatice și ne-am arătat dispuși să contribuim la găsirea unor soluții acceptabile pentru toate părțile”, se precizează în comunicatul oficial al Moscovei.

Iranul este suspectat de națiunile occidentale și de Israel de intenția de a dezvolta o bombă nucleară. Teheranul neagă aceste acuzații, afirmând că are dreptul „nenegociabil” de a-și dezvolta un program nuclear civil.

Moscova menține relații cordiale cu conducerea iraniană și oferă un sprijin esențial Teheranului, însă nu și-a manifestat susținerea față de acesta, nici măcar după ce SUA s-a alăturat campaniei de bombardamente israeliene din luna iunie.

În mod public, Moscova susține dreptul Iranului de a utiliza tehnologia nucleară în scopuri civile, însă în ultimele luni, Vladimir Putin a căutat o mai mare apropiere de președintele american Donald Trump.

Pe 13 iunie, Israelul a efectuat un atac fără precedent asupra Iranului, declanșând un conflict de 12 zile.

Acest conflict a pus capăt negocierilor dintre Teheran și Washington din aprilie, care căutau să finalizeze un acord referitor la programul nuclear iranian, în schimbul ridicării sancțiunilor economice.

Pe 22 iunie, forțele armate SUA au bombardat facilități subterane de îmbogățire a uraniului de la Fordo, situate la sud de Teheran, precum și alte instalații nucleare în Isfahan și Natanz.

Detalii despre amploarea pagubelor cauzate de aceste atacuri nu sunt cunoscute.

Recomandari
Show Cookie Preferences