Ministrul Economiei analizează renunțarea la agențiile de recrutare pentru selecția managerilor companiilor de stat

Ministrul Economiei analizează renunțarea la agențiile de recrutare pentru selecția managerilor companiilor de stat
Radu Miruță. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Modul de selecție a managerilor pentru companiile de stat este considerat de ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, Radu Miruță, ca fiind necorespunzător normalității, menționând că doar două agenții sunt implicate în procesul de evaluare a candidaților.

‘Există o ordonanță de management corporatist ce prevede angajarea unei firme de recrutare pentru a identifica managerii excelenți ce ar trebui să conducă companiile de stat. Este uimitor cum rezultatele acestor agenții de selecție sunt aproape exclusiv reprezentate de politicieni. Din întreaga paletă de specialiști în management din România, aceste firme reușesc să genereze doar politiciști. Aceasta este doar o simulare a selecției, neavând legătură cu normalitatea’, a declarat Radu Miruță la Digi 24.

Ministrul a făcut referire la salariile directorilor companiilor de stat, care se ridică la 53.000 de lei lunar, menționând faptul că aceste sume sunt acordate fără criterii de performanță. De asemenea, a subliniat că un criteriu actual de performanță este simpla punctualitate la serviciu.

‘Referitor la persoanele care ocupă funcțiile de conducere în urma unui ‘concurs’ contestat, nu am capacitatea de a interveni. Tot ceea ce pot face este să propun noi criterii de performanță, proces pe care l-am inițiat în aceste zile, urmat de o evaluare bazată pe aceste criterii actualizate’, a afirmat Radu Miruță.

‘Însă am realizat că trebuie să am control asupra instrumentelor de selecție, deoarece simpla oprire a procedurilor nu va aduce schimbări dacă agențiile care fac selecția rămân aceleași. Actualmente, există doar două firme implicate în Ministerul Economiei, dar vreau să extind numărul acestora la 20-25, care să identifice candidați dispuși să conducă o companie de stat și să ceară remunerații de 10.000 sau 15.000 de euro, dacă își asumă responsabilitatea în interesul României’, a concluzionat ministrul.

În opinia sa, românii nu percep beneficiile bogăției generate de stat, deoarece acestea sunt concentrate la nivel politic, nereușind să ajungă în viața cotidiană a cetățenilor. ‘Acesta este un paradox pe care vreau să-l schimb, indiferent cât de deranjant ar fi, pentru că persoanele care trebuie să plece nu sunt sfinți, ci indivizi cu multiple legături politice de rang înalt, care au ajuns acolo cu sprijinul elitelor politice’, a subliniat ministrul.

Recomandari
Show Cookie Preferences