Judecătorii în cursa pentru președinția CCR

Curtea Constituțională a României va alege un nou președinte, înlocuindu-l pe Marian Enache, ale cărui funcții au expirat.
Pe 13 iulie, cei trei judecători nou numiți, Mihai Busuioc, Csaba Asztalos și Dacian Dragoș, au depus jurământul la Cotroceni, iar acum urmează alegerea noului lider al Curții.
Conform informațiilor, judecătoarea Mihaela Ciochină, numită la CCR în 2022 de către președintele Klaus Iohannis pentru un mandat de nouă ani, este considerată principala candidată.
Iulia Scântei și Bogdan Licu sunt, de asemenea, printre posibilii candidați în cazul în care nu se va obține o majoritate pentru Ciochină.
Profilul Mihaelei Ciochină
Mihaela Ciochină a absolvit în 1992 Facultatea de Drept la Universitatea din București, specializându-se în relații internaționale, conform CV-ului său disponibil pe site-ul CCR.
Ea a activat din 1992 până în 2015 în cadrul Senatului României, ocupând diverse funcții, culminând cu directorul general al Direcției generale legislative.
Între 2015 și 2022, Ciochină a fost consilier al președintelui Iohannis, iar din 11 iunie 2022 este judecător la Curtea Constituțională.
Mihaela Ciochină a fost implicată într-una dintre cele mai contestate decizii ale CCR din acest an, când, pe 1 iulie, Curtea a refuzat o sesizare de neconstituționalitate depusă de fostul președinte Iohannis referitoare la o lege ce prevedea cedarea a peste 500 de hectare de teren către Universitatea de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara.
Iohannis a contestat această lege la CCR pe 10 ianuarie 2024, iar Curtea a amânat decizia, deși în alte cazuri similare a considerat legile respective neconstituționale.
De asemenea, Mihaela Ciochină a fost printre judecătorii care au votat împotriva deciziei care declara neconstituțională publicarea declarațiilor de avere pe site-ul ANI.
Procedura de alegere a președintelui CCR
Curtea Constituțională este formată din 9 judecători, numiți pe un mandat de 9 ani, care nu poate fi prelungit, conform Constituției.
Dintre aceștia, trei judecători sunt numiți de Camera Deputaților, trei de Senat și trei de Președintele României. Judecătorii Curții se reînnoiesc cu o treime la fiecare trei ani, conform reglementărilor legale.
Conform legii care reglementează activitatea CCR, președintele este ales prin vot secret, pentru o perioadă de 3 ani, de către judecători, cu majoritatea voturilor, în termen de 5 zile de la reînnoirea Curții.
Mandatul președintelui poate fi reînnoit.
Fiecare grupă de judecători numiți din partea Camerei Deputaților, Senatului și Președintelui României poate propune câte un singur candidat.
Dacă niciun candidat nu obține majoritatea în primul tur, se va organiza un al doilea tur de scrutin între primii doi clasați sau prin tragere la sorți, în caz de egalitate.
Alegerea președintelui este coordonată de judecătorul cu cea mai mare experiență. Judecătorii CCR trebuie să aibă o pregătire juridică superioară, competență profesională ridicată și o experiență de minimum 18 ani în domeniul juridic sau în învățământul superior. Funcția de judecător CCR este incompatibilă cu orice altă funcție publică sau privată, cu excepția celor didactice în domeniul juridic superior.