Uniunea Europeană optează pentru soluții negociate cu Statele Unite, după anunțul șefei Comisiei Europene, în contextul tarifelor propuse de Trump

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat duminică faptul că Uniunea Europeană va extinde până la începutul lunii august suspendarea contramăsurilor pe care le-a pregătit ca reacție la taxele vamale impuse de Statele Unite, conform Reuters.
În aceeași zi, von der Leyen a subliniat faptul că Uniunea Europeană preferă o rezolvare negociată în ceea ce privește relațiile comerciale cu Statele Unite.
„Instrumentul anticoercitiv este destinat situațiilor excepționale, însă nu am ajuns încă acolo”, a precizat ea, referindu-se la o măsură ce permite Uniunii să evite tarifele tradiționale pe bunuri și să impună restricții și asupra serviciilor comerciale.
Această declarație a fost făcută în contextul unei scrisori publicate pe rețelele sociale de Donald Trump, președintele american, care a anunțat impunerea unei taxe vamale de 30% pentru produsele din Uniunea Europeană, începând cu 1 august, conform informațiilor din The New York Times.
Uniunea Europeană pregătise anterior un set de represalii ca reacție la tarifele anterioare, dar a decis suspendarea acestora pentru a permite negocierile. Contramăsurile ar afecta importurile din Statele Unite, în valoare de aproximativ 21 de miliarde de euro. Tarifele sunt programate să intre în vigoare marți, la ora 00:01, cu excepția cazului în care oficialii Uniunii aleg să prelungească suspendarea, ceea ce, conform declarației făcute de von der Leyen, se va întâmpla.
Germania aspiră la negocieri, dar avertizează cu privire la „contramăsuri ferme”
Duminică, ministrul german al finanțelor a afirmat că Uniunea Europeană va trebui să adopte „contramăsuri ferme” pentru a proteja locurile de muncă și companiile din Europa, în cazul în care nu se va ajunge la „o soluție negociată echitabilă”, conform Reuters.
„Mâna noastră rămâne întinsă, dar nu vom accepta orice”, a adăugat Lars Klingbeil, ministrul german al finanțelor, în declarațiile sale pentru publicația germana Sueddeutsche Zeitung.
Germania, cea mai mare economie din Europa, are un volum semnificativ de exporturi către Statele Unite, comercilizând vehicule, componente auto, echipamente și produse farmaceutice.
În 2024, Germania a exportat bunuri în valoare de 161 de miliarde de euro către Statele Unite, având un excedent comercial de aproape 70 de miliarde de euro, conform datelor oficiale.
„Nimeni nu are nevoie de noi amenințări sau provocări în acest moment”, a declarat Klingbeil.
„În schimb, avem nevoie ca Uniunea Europeană să continue negocierile serioase și orientate cu Statele Unite. Europa rămâne unită și hotărâtă: dorim un acord echitabil”, a concluzionat Lars Klingbeil.