Finalul grevei studențești de 17 luni. Motivele nemulțumirii mediciniștilor sud-coreeni

Asociația Medicală Coreeană a anunțat că aproximativ 8.300 de studenți la medicină se vor întoarce la cursuri, punând astfel capăt unei grevi de 17 luni, care a fost declanșată de decizia guvernului anterior de a crește numărul de locuri la facultățile de medicină.
Sistemul de sănătate din Coreea de Sud a fost afectat de o criză la începutul anului 2024, când președintele de atunci, Yoon Suk Yeol, a decis să mărească brusc numărul locurilor la facultățile de medicină, argumentând că este necesară o majorare a numărului de medici pentru a răspunde nevoilor populației îmbătrânite.
Această decizie a generat un val de proteste printre studenți și tinerii medici, studenții boicotând cursurile, iar medicii oprind activitățile în spitale.
Greva a fost motivată de temerea că reforma ar duce la scăderea calității educației și serviciilor medicale. Totuși, planul a beneficiat de un sprijin larg în rândul publicului, care a acuzat medicii de încercarea de a-și proteja în primul rând veniturile și statutul social.
Guvernul a revenit asupra acestei decizii în martie anul trecut, după ce președintele Yoon a fost suspendat din funcție din cauza tentativelor sale de a impune legea marțială.
„Studenții sunt de acord să revină la cursuri”, a declarat Asociația Medicală Coreeană, fără a oferi detalii exacte despre momentul reluării.
Asociația Studenților de Medicină a explicat că decizia de a se întoarce a fost influențată de teama de a nu periclita „fundamentele sistemului medical al țării”.
Noul președinte, Lee Jae Myung, ales în luna iunie, a promis rezolvarea conflictului. Cu toate acestea, majoritatea celor aproximativ 12.000 de tineri medici care au intrat în grevă anul trecut continuă să refuze reinstalarea la muncă.