Un judecător susține propunerea lui Bolojan și Dan: „În Europa, judecătorii nu se pensionează la 50 de ani”

Un judecător susține propunerea lui Bolojan și Dan: „În Europa, judecătorii nu se pensionează la 50 de ani”
Csaba Asztalos a depus jurământul la Palatul Cotroceni. Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Judecătorul Curții Constituționale, Csaba Asztalos, a afirmat că la 48 sau 50 de ani, după 25 de ani de activitate în sistemul judiciar, indivizii au maturitatea și cunoștințele necesare pentru a putea contribui semnificativ la justiție. El a subliniat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că pensionările premature ale judecătorilor sunt o practică ce trebuie reevaluată. Asztalos a menționat că în Parlament a existat o propunere care prevedea creșterea vârstei de pensionare, dar aceasta a fost modificată.

Judecătorul a explicat că vârsta de pensionare scăzută este influențată de modalitatea de intrare în magistratură. Potrivit acestuia, în România, carierele în judecătorie încep după doi ani de studii la Institutul Național al Magistraturii, în timp ce alte țări exigă o experiență prealabilă de 5-10 ani în profesii legate de drept.

Asztalos a afirmat că judecătorii au maturitate profesională și experiență suficientă pentru a îmbunătăți actul de justiție atunci când au posibilitatea de a se pensiona. „Nicăieri în Europa nu se practică pensionarea la 48-50 de ani”, a subliniat el.

În cadrul unui mandat de 9 ani, Csaba Asztalos a depus jurământul ca judecător CCR, alături de Mihai Busuioc și Dacian Cosmin Dragoș, numiți recent. Cei trei au fost prezentați de președintele Nicușor Dan și de liderii parlamentarilor.

Evoluțiile unor legislații anterioare privind vârsta de pensionare

Înainte de a prelua mandatul ca judecător CCR, Csaba Asztalos a discutat despre situația pensionării magistraților. El a adus în discuție o inițiativă propusă în trecut de Crin Antonescu, care viza o creștere treptată a vârstei de pensionare. Propunerea prevedea atingerea vârstei de 65 de ani până în 2045, dar în Parlament legislația a fost modificată în sensul unei creșteri bruște, ceea ce a fost considerat neconstituțional.

Reporterul a solicitat un exemplu de scenariul în care vârsta de pensionare a judecătorilor ar putea fi extinsă la 65 de ani. Asztalos a explicat că există standarde stabilite de CCR care trebuie respectate, iar deciziile nu pot fi luate fără măsuri tranzitorii.

Judecătorul a abordat, de asemenea, condițiile de muncă ale judecătorilor, menționând lipsa de personal administrativ și spațiu insuficient, ducând la o încărcătură excesivă. El a exemplificat activitatea unui judecător care a emis 3.000 de hotărâri într-un singur an, cu un salariu de 12.000 de lei net.

Premierul Ilie Bolojan a reiterat discuțiile despre vârsta de pensionare a judecătorilor în contextul măsurilor fiscale recente, semnalând o tendință alarmantă de pensionare timpurie.

Problema pensionării anticipate a judecătorilor

„Este clar că actuala situație de pensionare anticipată nu poate continua. Odată ce judecătorii pot ieși la pensie după 25 de ani, se ajunge rapid la pensionări la 48 de ani. Este necesară o revizuire a vârstei, posibil să fie crescută la 30-35 de ani, astfel încât să se alinieze cu standardul general de pensionare, care este de 65 de ani”, a declarat premierul.

El a adăugat că, dacă nu se corectează această situație, în viitor nu vor exista destui oameni activi în economie, punând în pericol sustenabilitatea sistemului de pensii.

„Statisticile arată că, între 55 și 65 de ani, peste 50% din persoanele din această grupă de vârstă nu sunt active pe piața muncii. Este crucial să valorificăm experiența și cunoștințele lor în beneficiul societății”, a conchis Bolojan.

Recomandari
Show Cookie Preferences