Cristian Tudor Popescu analizează repetiția frecventă a lui George Simion în discursul de la moțiune: „Principiul este următorul”

Cristian Tudor Popescu analizează repetiția frecventă a lui George Simion în discursul de la moțiune: „Principiul este următorul”
Cristian Tudor Popescu, Foto: Inquam Photos / Bogdan-Ioan Buda

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat, luni, discursul liderului AUR George Simion rostit în Parlament în cadrul dezbaterii moțiunii de cenzură împotriva guvernului Bolojan, unde Simion a repetat în mod constant expresia „cinci vicepremieri”. Popescu consideră că această strategie se adresează în mod special unui anumit segment electoral – anume „cetățenii cu un discernământ redus” – asupra cărora astfel de repetări au un impact, chiar dacă pot părea „ridicole” la prima impresie.

„S-a raportat că a utilizat expresia «aveți 5 vicepremieri» de aproximativ 25 de ori. Principiul este următorul, doamnă Chiriac: dacă eu vă spun acum «Doamnă Laura Chiriac, vreau să vă spun ceva», considerați că am spus un lucru de bun simț și că ați dori să ascultați. Dar dacă eu continui să repet: «doamnă Laura Chiriac, vreau să vă spun ceva», începeți să vă întrebați ce se întâmplă. La a patra oară, deja aveți îndoieli cu privire la starea mea mentală. La a cincea oară, începeți să gândiți că „Domnul Popescu poate are un scop aici”. Și acesta este cazul, am o țintă, pentru că am efectuat acest exercițiu. O persoană educată, normal construcată, reacționează cum am spus, pe când o persoană cu un discernământ slab, mai puțin educată, poate reacționa diferit la repetări, întrebindu-se: «Ceva trebuie să fie!»”, a explicat Cristian Tudor Popescu într-o intervenție telefonică la o emisiune de la B1 TV.

„Repetiția are un efect asupra celor cu discernământ limitat, care sunt destul de numeroși în România, așa cum se întâmplă și în alte țări. Aceasta nu mă face un antiromân sau un nepatriot”, a subliniat jurnalistul.

Câteva afirmații ale lui CTP:

  • „Domnul Simion vizează acest electorat prin aceste repetiții constante, care pot părea ridicole, dar au efect asupra acestor oameni. Efectul perceput este: «Da, 5 vicepremieri, cât ne costă asta și ni se ia din salariu». Ca și cum simplificarea ar rezolva problema. Actualmente, eu consider că George Simion reprezintă o amenințare la adresa limbii române, și acest fapt nu este sancționat în țara noastră. Politicienii își adoptă astfel de practici, nu doar Simion; mulți alții din toate partidele urmează acest model. Uniți de greșeli de limbă, cum ar fi pluralul cuvântului „schelet”. Este „schelete”, nu „scheleți”. Poate punând accent pe aceste greșeli, pot lua măsuri împotriva atacurilor la limba română, însă sunt doar o mică parte din foarte multe pe care le observ în media.”

Discursul lui George Simion din Parlament s-a concentrat pe repetarea constantă a numărului de vicepremieri avuți de Ilie Bolojan, contrastând această informație cu măsurile de austeritate adoptate de Guvern.

„Aveți 5 vicepremieri. Cum puteți cere austeritate din partea cetățenilor când aveți 5 vicepremieri? (…) Cum trebuie noi, contribuabilii români, să suportăm lipsa de bun simț a guvernului vostru având cinci vicepremieri? Este absurd, poate chiar premierul care cere austeritate ar dori să nu fie atât de mulți vicepremieri. El se află acolo fără suficiente pârghii, simțind presiunea că are «scheleți în dulap»”, a declarat liderul AUR.

„Noi avem un guvern care taie de la mame, studenți și pensionari, dar păstrează 5 vicepremieri? (…) Fac apel la austeritate unde, de fapt, avem cinci vicepremieri, inclusiv de la USR, UDMR, PNL, PSD și unul de la Cotroceni”, a adăugat el.

George Simion a anunțat că opoziția va continua să depună moțiuni, simple sau de cenzură, de fiecare dată când va avea ocazia: „Cinci vicepremieri și voi cereți sacrificii de la români. O să ne mai întâlnim și luna viitoare pentru o moțiune de cenzură, și în septembrie, și vom depune moțiuni și simple până când veți lua niște măsuri, de exemplu, să rămână doar un vicepremier”.

Prima moțiune de cenzură cu care s-a confruntat guvernul condus de Ilie Bolojan a fost respinsă, luni, de plenul reunit al Parlamentului.

Această moțiune a fost inițiată de opoziție, ca reacție la angajarea răspunderii guvernului în Parlament pentru primul pachet de măsuri fiscale, destinată, conform cabinetului Bolojan, să reducă deficitul bugetar.

Moțiunea a purtat titlul „Au ruinat țara și acum îi obligă pe români să achite nota de plată – afară cu Guvernul ipocrit”.

A fost semnată de 131 de parlamentari de la AUR, POT, S.O.S. România și neafiliați.

La votul de luni din plen, au fost 134 de voturi „pentru” și 4 voturi „împotrivă”, dintr-un total de 138 de voturi exprimate.

Simion: „Această guvernare umilește românii”

George Simion a declarat, după respingerea moțiunii de cenzură depusă de AUR împotriva guvernului, că actuala conducere „nu își face datoria” și îi „umilește pe români”.

„Este o coaliție formată din patru partide care au dus România în acest stadiu. Din păcate, guvernarea actuală refuză să acționeze, umilind cetățenii. (…) Ei cer sacrificii de la români, în timp ce angajează tot mai multe persoane în funcții publice. (…) Au cinci vicepremieri și continuă să beneficieze de pensii speciale, și în discursurile lor, îi acuză pe opoziție. Opoziția este problema în România sau cei care conduc din 2019? Cred că am fost destul de clari în textul moțiunii, începând cu 2019, de când Florin Cîțu era ministru al Finanțelor. Este Simion vinovat?”, a afirmat liderul AUR, conform surselor.

Întrebat dacă AUR va continua să inițieze moțiuni de cenzură și pe al doilea pachet de măsuri fiscale, Simion a confirmat.

„Vom depune toate moțiunile de cenzură la care avem dreptul conform legii, și vom contesta orice decizie la Curtea Constituțională, pentru că aceasta este cerința alegătorilor noștri. I-am întrebat și această cale vom urma”, a mai concluzionat președintele AUR.

Recomandari
Show Cookie Preferences