FOTO: Perspective din satelit asupra temerilor Moscovei – Rușii ascund bombardierele strategice în buncăre pentru a se proteja de dronele ucrainene

FOTO: Perspective din satelit asupra temerilor Moscovei – Rușii ascund bombardierele strategice în buncăre pentru a se proteja de dronele ucrainene
Ucraina a lansat „Operațiunea Pânza pe păianjen” pe 1 iunie 2025, vizând baza aeriană Belaya din regiunea Irkutsk din Siberia, Rusia, la aproximativ 3.000 de mile de Ucraina, folosind drone pentru a lovi bombardierele strategice ale inamicului. Această imagine arată bombardiere Tu-95 Bear și Tu-22 Backfire, precum și avioane de avertizare și control aerian A-50 Mainstay în timpul atacului. FOTO: MINISTRY OF DEFENSE OF UKRAINE / UPI / Profimedia

Rusia a început să dezvolte structuri defensive la baze aeriene militare esențiale, ca parte a eforturilor de a-și proteja avioanele de atacurile tot mai avansate ale dronelor ucrainene, conform unor imagini satelitare analizate de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA.

Imaginile, realizate pe 7 și 9 iulie, arată o creștere a construcțiilor defensive la aerodromurile din regiunea Kursk din Rusia, inclusiv Khalino, și la baza aeriană Saki din peninsula anexată Crimeea, potrivit unei publicații independente din Rusia.

La Khalino, analiștii ISW au descoperit 10 buncăre fortificate acoperite cu pământ, 12 adăposturi de tip buncăr din beton expuse și opt structuri asemănătoare hangarelor pentru avioane.

La baza Saki, imaginile din satelit au captat, în decurs de câteva zile, cele două adăposturi noi din beton și buncăre pentru avioane aflate în construcție.

Construcția acestor buncăre vine ca o reacție la campania de drone a Ucrainei, denumită „Operațiunea Pânza de Păianjen”.

Operațiunea din 1 iunie a Ucrainei a implicat utilizarea dronelor lansate de pe camioane civile din profunzimea teritoriului rus pentru a ataca ținte valoroase, inclusiv bombardiere strategice și avioane de spionaj și control.

Statul Major al armatei ucrainene afirmă că cel puțin 12 avioane au fost distruse în urma acestor atacuri, inclusiv mai multe bombardiere Tu-22M și avioane de avertizare și control A-50, care costă fiecare 300 de milioane de dolari.

În reacție, Rusia a transferat zeci de bombardiere la baze aeriene situate mai departe de granița cu Ucraina.

Imaginile din satelit analizate de o agenție ucraineană de informații, specializată în studii satelitare, sugerează că toate aeronavele Tu-160, care erau staționate anterior la aerodromul Belaya din regiunea Irkutsk și la baza Olenya din regiunea Murmansk, au fost relocate în prima parte a lunii iunie.

Justin Bronk, cercetător principal la un institut britanic de servicii unite, a declarat că imaginile sugerează că Moscova își ia măsuri pentru a diminua riscurile unor viitoare atacuri cu drone.

Recomandari
Show Cookie Preferences