India a dispus verificări la toate avioanele Boeing, după concluziile preliminare ale accidentului din iunie

Autoritatea de reglementare a aviației din India a emis luni un ordin pentru companiile aeriene locale, solicitându-le să efectueze verificări ale comutatoarelor de combustibil pe aeronavele Boeing, inclusiv pe modelele 787 și 737, în vederea identificării posibilelor defecțiuni ale mecanismului de blocare, conform raportării Reuters.
Direcția Generală pentru Aviație Civilă a comunicat că acest ordin a fost adoptat după ce mai multe companii aeriene, atât din India cât și internaționale, au inițiat inspecții proprii ale acestor comutatoare.
Conform Reuters, Air India a început inspecțiile pentru comutatoarele de combustibil ale avioanelor Boeing 787 și 737 încă din weekendul trecut, fără a descoperi, până în prezent, vreo problemă.
Acțiunea a fost déclanșată după ce un raport preliminar publicat sâmbătă în legătură cu prăbușirea avionului Boeing 787-8 „Dreamliner” în orașul Ahmedabad a subliniat existența unor confuzii în cabina de pilotaj înainte de tragic accident, ce a dus la moartea a 260 de persoane.
Ultima conversație dintre piloți, surprinsă în raport, a evidențiat o stare de confuzie. Atunci când unul dintre piloți a întrebat pe celălalt de ce a întrerupt alimentarea cu combustibil, acesta din urmă a afirmat că nu a făcut-o.
Imediat după a fost emis un apel de urgență, însă avionul nu a reușit să recupereze puterea necesară înainte de a se prăbuși.
Investigatorii suspectează că accidentul avionului Boeing 787-8 a fost provocat de confuzii legate de comutatoarele de combustibil
Căpitanul Amit Singh, fondatorul organizației Safety Matters Foundation dedicată siguranței aviatice, a declarat pentru Sky News că discuția dintre piloți sugerează că oprirea motoarelor s-ar fi putut face din greșeală. Totuși, raportul preliminar nu identifică o cauză clară: dacă problema s-a datorat unei erori umane, unei defecțiuni mecanice sau electronice.
Singh a menționat că modelul Boeing 787 utilizează mecanisme cu arc pentru a preveni activarea accidentală a acestor comutatoare, dar un raport anterior emis de Administrația Federală de Aviație din SUA (FAA) avertiza că unele aeronave ar putea avea aceste mecanisme instalate incorect, ceea ce le-ar face sensibile la vibrații sau la contact accidental.
Expertul Terry Tozner a declarat pentru Sky News că decolarea aeronavei a fost normală, însă, imediat după ce a decolat, ambele comutatoare au fost mutate în poziția „oprit” aproape simultan. Totuși, nu s-a confirmat dacă mecanismele de blocare au funcționat corect pe avionul în cauză.
„Nu a fost clarificat dacă aceste mecanisme de blocare au funcționat corect pe această aeronavă. Așadar, nu ne rămâne decât să presupunem că acestea au funcționat în parametri normali”, a concluzionat expertul.