Israel intenționează să creeze un „oraș umanitar” în Fâșia Gaza, dar experții financiari atrag atenția: „O sumă greu de gestionat pentru bugetul național”

Israel intenționează să creeze un „oraș umanitar” în Fâșia Gaza, dar experții financiari atrag atenția: „O sumă greu de gestionat pentru bugetul național”
Foto: Middle East Images/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Planul controversat de a înființa un „oraș umanitar” în Fâșia Gaza, susținut de miniștrii israelieni ai apărării și finanțelor, ar putea avea un impact semnificativ asupra finanțelor publice ale Israelului, conform unor oficiali din Ministerul de Finanțe al guvernului condus de premierul Benjamin Netanyahu, conform informațiilor difuzate luni de postul de televiziune local i24News.

Proiectul, estimat la 15 miliarde de shekeli (aproximativ 3,8 miliarde de euro) în prima sa etapă, ar necesita ulterior 10 miliarde de shekeli (2,5 miliarde de euro) anual pentru operare. Această sumă este considerată dificil de acoperit de bugetul național fără implementarea unor măsuri drastice precum creșterea impozitelor sau tăierea bugetelor pentru sănătate, educație și servicii sociale.

Prezentat ca o posibilă soluție pentru cazarea temporară a sute de mii de palestinieni relocați în Gaza, orașul ar urma să fie dotat cu infrastructuri complete – drumuri, rețele de apă și canalizare, iluminat public, spital, școli – însă fără a include locuințe permanente. „E ca și cum am construi un nou oraș israelian, dar fără case”, a spus un oficial guvernamental.

Cu toate acestea, acest proiect ambițios a fost discutat doar în cadrul a două întâlniri restrânse ale cabinetului de miniștri și rămâne confidențial în cercurile de securitate și financiare. Deși miniștrii de extreme dreapta Betsalel Smotrich și Israel Katz (din partea Likud) susțin inițiativa, experți din Ministerul de Finanțe contestă oportunitatea acestui plan din cauza lipsei unei surse clare de finanțare.

Potrivit estimărilor, lansarea proiectului înainte de sfârșitul lunii iulie ar necesita un pachet financiar de 25 miliarde de shekeli (6,4 miliarde de euro) pentru Ministerul Apărării, mai ales pentru a mobiliza zeci de mii de rezerviști. Deși un surplus de venituri fiscale de 20 de miliarde de shekeli în acest an ar putea ajuta la compensarea parțială a cheltuielilor, se preconizează că deficitul bugetar va depăși totuși 5%, ajungând chiar la 6%, conform estimărilor FMI și altor instituții.

Experții avertizează că, în cazul în care guvernul aprobă acest proiect, aceasta ar putea conduce la reduceri bugetare semnificative și la o presiune fiscală crescută, afectând o populație deja vulnerabilă în urma efectelor războiului și pandemiei.

Recomandari
Show Cookie Preferences