George Simion, discurs în Parlament subliniind prezența „cinci vicepremieri”: „Au ei argumente viabile?”

Președintele AUR, George Simion, a reiterat de numeroase ori expresia „cinci vicepremieri” în cadrul discursului său la dezbaterea moțiunii de cenzură, criticând Guvernul pentru implementarea de măsuri de austeritate, în contextul în care la Palatul Victoria există cinci funcții de viceprim-ministru.
„În acest guvern, care reduce fondurile pentru mame, studenți și pensionari, sunt 5 vicepremieri. Cum puteți solicita austeritate având atâția vicepremieri? Unul din partea USR, unul din UDMR, unul din PNL, unul din PSD și unul mic de la Cotroceni”, a afirmat el.
„Solicitați austeritate în timp ce aveți 5 vicepremieri”
Discursul lui Simion s-a concentrat pe evidențierea constantă a numărului de vicepremieri din guvern, număr pe care l-a contrastat cu măsurile de austeritate adoptate.
„Aveți 5 vicepremieri. Cum puteți face apel la austeritate față de mame când numărul vicepremierilor este atât de mare? Cinci! (…) Trebuie să suporte toți contribuabilii români lipsa de responsabilitate a voastră câtă vreme aveți 5 vicepremieri. Faceți apel la reducerea voluntară a indemnizațiilor când există atâta exces. Poate mulți dintre voi, inclusiv premierul care vorbește despre austeritate, realizează absurdul acestei situații”, a continuat liderul AUR.
Acesta a interacționat cu parlamentari, precum Bogdan Rodeanu (USR) și Raluca Turcan (PNL), întrebându-i câți vicepremieri există în cabinetul guvernamental. „Sunt cinci. Au ei fețe care să inspire încredere că pot aduce soluții pentru țară?”, a întrebat Simion.
Liderul AUR a adus în discuție și declarațiile anterioare ale președintelui PSD, Sorin Grindeanu. „Mâna dreaptă a lui Ciolacu, care gestiona tot, afirmă că este responsabil în condițiile în care a numit 5 vicepremieri”, a declarat el.
George Simion a anunțat că opoziția va continua să depună moțiuni, fie ele simple sau de cenzură, ori de câte ori va avea ocazia.
„Cinco vicepremieri și voi solicitați sacrificii din partea românilor. Ne vom mai întâlni luna viitoare pentru o moțiune de cenzură, dar și în septembrie, și vom continua să depunem moțiuni simple până când veți face progrese, de exemplu, să reduceți numărul de vicepremieri la unul singur”, a concluzionat Simion.
Moțiune după asumarea răspunderii
În momentul difuzării acestei știri, Parlamentul analizează moțiunea de cenzură inițiată de parlamentarii AUR, SOS România, POT și neafiliați.
Opoziția a lansat această inițiativă după ce Guvernul condus de Ilie Bolojan și-a asumat răspunderea pe primul pachet de măsuri fiscale menite să reducă deficitul bugetar, care include, printre altele, creșterea TVA de la 19 la 21%.
Pentru ca moțiunea de cenzură să fie adoptată, este necesar să obțină 50% + 1 din voturile parlamentarilor, respectiv 233 din 465. Votul se va desfășura în mod secret cu bile.
Dacă moțiunea nu este aprobată, proiectul pentru care Executivul și-a asumat răspunderea va fi considerat adoptat. Totuși, legea poate fi contestată la CCR, înainte de promulgare, iar președintele are dreptul de a solicita reexaminarea legii.
Calculul parlamentar sugerează că șansele ca moțiunea de cenzură să fie adoptată sunt minime, având în vedere majoritatea clara a coaliției, care include 294 de parlamentari, plus 17 deputați din grupul minorităților naționale care susțin Guvernul.