„Nu sunt eu”. Fost director SRI respinge implicarea în „jocurile de putere” din prezent: „Nu doresc să fiu asociat cu niciun proiect”

Eduard Hellvig, fostul director al SRI, a declarat că speculațiile referitoare la o „grupare Hellvig” sau la implicarea sa în „jocurile de putere” actuale sunt doar încercări de a promova o teorie a conspirației, conform unui mesaj postat pe platforma X.
- În perioada 2005-2023, Eduard Hellvig a condus SRI, demisionând din funcție în iulie 2023 și revenind în Partidul Național Liberal în noiembrie 2024, fără a candida însă pentru vreo funcție. După părăsirea SRI, el a avut apariții rare în spațiul public.
Hellvig a afirmat că a auzit frecvent din partea presei, atât de la adversari cât și de la prieteni, că s-ar afla „în spatele” unor evenimente curente. El menționează că a fost pus în legătură cu „grupări Hellvig”, planuri complexe și strategii menite să îi conserve influența în scena politică românească. El se întreabă de ce s-ar dori o asemenea putere din partea sa, subliniind lipsa de claritate a acestui aspect.
El adaugă că va dezamăgi pe cei care insistă pe aceste teorii. „Unii care răspândesc aceste scenarii sunt motivați de o anumită teamă, alții din speranță (le mulțumesc), iar alții pentru că în România conspirațiile sunt adesea mai atractive. Regret să îi dezamăgesc pe toți”, afirmă el.
„Securiştii căutau întotdeauna să afle «cine este în spate»”
Hellvig subliniază că această obsesie de a identifica cei care acționează din umbră își are rădăcinile în vechea Securitate comunistă, care trata opoziția ca o anomalie care necesită explicații complexe și căutări.
„Securitatea căuta întotdeauna să descopere cine este „în spate”. Era o credință că oamenii nu pot avea propriile concepții, idei, pasiuni sau aspirații fără a fi influențați de forțe neclare. Revolta împotriva nedreptății sau dorința de libertate erau văzute ca fiind instigate „din spate” de forțe criptice. Dacă această moștenire de a investiga tot timpul „ce este în spate” persistă, vreau să clarific: nu sunt eu și nici nu doresc să fiu implicat”, explică Hellvig.
Fostul director al SRI reiterează faptul că România se confruntă cu momente dificile, având un guvern fragil, și își dorește ca cei care au obținut votul românilor să înțeleagă responsabilitatea ce le revine și să reconfirme încrederea publicului.
„La acest stadiu al carierei mele, nu doresc să fiu asociat cu niciun proiect, fie din spate, fie din față”, conchide el.