„Ucisă în mod deliberat”. Experții solicită ajutorul populației pentru a clarifica circumstanțele morții unei nurci europene din Deltă

O nurcă europeană, specie aflată în stare critică de conservare, a fost descoperită decedată săptămâna trecută în orașul Tulcea, în apropierea falezei Dunării. Specialiștii din cadrul proiectului „Salvarea nurcii europene – Save EMinkRo” au anunțat luni că animalul a fost ucis deliberat și solicită sprijinul comunității pentru a determina condițiile în care a avut loc incidentul.
Exemplarul, o femelă de aproximativ un an, a fost preluat de cercetătorii de la Institutul Național de Cercetare Delta Dunării. Conform necropsiei efectuate, este probabil ca mamiferul să fi fost ucis în Deltă și, ulterior, dus într-un apartament, fiind aruncat pe fereastră din cauza mirosului puternic, conform raportului Agerpres.
Proiectul solicită cetățenilor să ofere informații privind nurca găsită, însă până la ora 18:00, numărul de telefon publicat nu a fost contactat de nimeni.
„Esta o specie critic periclitată (aflată în pericol iminent de dispariție), iar Delta Dunării găzduiește una dintre cele mai mari și semnificative populații, esențială pentru supraviețuirea speciei! (…) Datorită eforturilor noastre continue, nurca europeană a devenit simbolul luptei pentru conservarea biodiversității din Delta Dunării. Salvând nurca, contribuim și la salvarea Deltei Dunării!”, se menționează în postarea de pe platforma de socializare.
Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, împreună cu INCDDD, a implementat între 1 august 2019 și 31 decembrie 2023 proiectul „Asigurarea unui statut favorabil de conservare pentru salvarea populației de nurcă europeană – Mustela lutreola (specie de interes comunitar, critic periclitată) – din România – SAVE E-MINK-RO (2017-2020)”, având o pagină dedicată pe rețelele sociale.
Obiectivul principal al proiectului a fost aplicarea unor măsuri prevăzute în Planul de Management al Rezervației Biosferei Delta Dunării pentru a îmbunătăți starea de conservare a nurcii europene (Mustela lutreola) din Delta Dunării. Printre acțiunile prevăzute în proiect se numără evaluarea sănătății exemplarelor din Rezervație, crearea unor habitate artificiale prin înălțarea malurilor anumitor canale din centrul Deltei și construirea de canale pe insule artificiale, precum și analiza amenințărilor cu care se confruntă nurca europeană în acest Areal.