Expansiunea serviciului militar obligatoriu în Europa: modificări anticipate în anii următori

Expansiunea serviciului militar obligatoriu în Europa: modificări anticipate în anii următori
Militari suedezi la un exercițiu NATO în Letonia Foto: Ints Kalnins/ZUMA Press Wire/Shu / Shutterstock Editorial / Profimedia

Conform unei analize realizate de agenția France Presse, unele națiuni din Europa nu au renunțat niciodată la serviciul militar obligatoriu, în timp ce altele l-au reintrodus recent din cauza amenințărilor asupra securității provenite din partea Rusiei sau îl consideră opțional pe baza voluntariatului.

Țările ce mențin serviciul militar obligatoriu:

Țările ce au reintrodus serviciul militar obligatoriu:

Măsurile planificate de conducerea europeană

Belgia a renunțat la serviciul militar obligatoriu în 1994, urmată de Olanda (1997), Spania (2001), Republica Cehă și Ungaria (2004), Italia (2005), România (2006) și Bulgaria (2007).

Olanda a reintrodus serviciul militar pe bază de voluntariat în 2023, în timp ce Bulgaria a făcut acest lucru în 2020. România consideră posibilitatea unei reintroduceri, iar Belgia examinează opțiunea reactivării sale pentru anul 2026.

În Regatul Unit, recrutarea obligatorie a fost eliminată în 1960, guvernul condus de premierul Keir Starmer renunțând la planul de reinstaurare propus anterior.

În Germania, unde serviciul militar obligatoriu a fost suspendat în 2011, administrația cancelarului Friedrich Merz plănuiește implementarea unui "serviciu militar nou și atractiv, inițial bazat pe voluntariat".

De asemenea, Polonia a suspendat conscripția în 2009, recent introducând un program opțional de formare militară de bază ce durează o lună, urmată de o specializare de 11 luni.

În Franța, unde serviciul militar obligatoriu a fost suspendat în 1997, există un serviciu militar adaptat în regiunile de peste mări și un serviciu militar voluntar în Franța continentală, ce funcționează în principal ca măsuri de formare și integrare profesională. Serviciul național universal, început în 2019 pentru tineri între 15 și 17 ani, se concentrează pe activități civice, incluzând o perioadă de coeziune, urmată de două săptămâni de lucru în interes public.

Recomandari
Show Cookie Preferences