Cea mai veche bibliotecă din Ungaria, existentă înainte ca țara să fie fondată, se confruntă cu o infestare de insecte care amenință manuscrisele sale neprețuite

Cea mai veche bibliotecă din Ungaria, existentă înainte ca țara să fie fondată, se confruntă cu o infestare de insecte care amenință manuscrisele sale neprețuite
Abația benedictină de la Pannonhalma găzduiește 100.000 de cărți, FOTO: CuboImages / Profimedia Images

Zeci de mii de cărți, unele vechi de secole, sunt scoase de pe rafturile unei abații medievale din Ungaria, pentru a le proteja de o infestare cu insecte capabile să distrugă veacuri de istorie scrisă, conform unui raport publicat de The Associated Press.

Arhiepiscopia Pannonhalma, cu o istorie de 1.000 de ani, este o mănăstire benedictină, recunoscută ca unul dintre cele mai vechi centre academice din Ungaria și inclusă în patrimoniul mondial UNESCO.

Experții în restaurare au început să îndepărteze aproximativ 100.000 de cărți legate manual de pe rafturi, pentru a le plasa cu atenție în lăzi și a demara procesul de dezinfecție, destinat eliminării insectelor mici ascunse în paginile lor.

Gândacul de farmacie, denumit și gândacul pâinii, este adesea întâlnit printre alimentele uscate, cum ar fi cerealele, făina și condimentele, fiind atras și de adezivii pe bază de gelatină și amidon utilizați în cărți. Acești dăunători au fost descoperiți într-o secțiune a bibliotecii, care conține aproximativ un sfert din cele 400.000 de volume existente.

„Este vorba despre o infestare severă, detectată în mai multe zone ale bibliotecii, ceea ce înseamnă că întreaga colecție este considerată infestată și necesită tratament complet”, a afirmat Zsófia Edit Hajdu, restauratoarea șefă. „Nu am mai întâlnit niciodată un astfel de grad de infestare”, a adăugat aceasta.

Biblioteca adăpostește comori istorice ale Ungariei

Prezența gândacilor a fost identificată inițial în timpul unei curățenii periodice efectuate în bibliotecă. Angajații au observat acumulări neobișnuite de praf pe rafturi și apoi au descoperit că unele cotoare de cărți erau perforate. La deschiderea volumelor, erau vizibile găuri în pagină, provocate de dăunători.

Mănăstirea Pannonhalma a fost fondată în 996, cu patru ani înainte de stabilirea Regatului Ungariei. Situată pe un deal din nord-vestul Ungariei, abația găzduiește cea mai veche colecție de cărți din țară și multe dintre cele mai vechi și importante documente scrise.

De-a lungul a peste 1.000 de ani, abația a reprezentat unul dintre cele mai semnificative situri religioase și culturale din Ungaria și din întreaga Europă Centrală, rezistând numeroaselor războaie și invazii, inclusiv invaziei otomane și ocupației din secolul al XVI-lea.

Ilona Ásványi, directorul bibliotecii Pannonhalma, a mărturisit că sentimentul de responsabilitate pentru comorile istorice și culturale pe care le deține colecția o copleșește de fiecare dată când pășește în bibliotecă. „Este uluitor să realizezi că această bibliotecă a existat acum o mie de ani și că noi suntem păstrătorii primului catalog de cărți din Ungaria”, a declarat aceasta.

Printre cele mai notabile opere ale bibliotecii se află 19 codexuri, inclusiv o Biblie completă datând din secolul al XIII-lea. De asemenea, biblioteca include o selecție de sute de manuscrise anterioare apariției tiparului în mijlocul secolului al XV-lea și zeci de mii de cărți din secolul al XVI-lea.

Deși cele mai vechi și rare tipărituri și cărți sunt păstrate separat, neafectate de infestare, Ásványi subliniază că orice deteriorare a colecției constituie o pierdere pentru patrimoniul cultural, istoric și religios. „Când văd o carte afectată de dăunători, simt că, dincolo de câte exemplare sunt publicate, o parte din cultură s-a pierdut”, a spus ea.

Îndepărtarea cărților de pe rafturi pentru a stopa infestarea

Cărțile vor rămâne într-un mediu lipsit de oxigen pentru câteva săptămâni. Pentru a distruge gândacii, cutiile cu cărți sunt plasate în saci de plastic sigilați, din care se elimină complet oxigenul. După șase săptămâni în azot pur, mănăstirea speră să elimine toți gândacii.

Înainte de a fi readuse pe rafturi, fiecare carte va fi inspectată individual și aspirată. Orice carte afectată de dăunători va fi rezervată pentru lucrări viitoare de restaurare.

Abația, care intenționează să redeschidă biblioteca la începutul anului viitor, consideră că modificările climatice au contribuit la apariția acestei infestări, având în vedere creșterea rapidă a temperaturilor medii în Ungaria.

Hajdu, restauratoarea șefă, explica faptul că temperaturile mai ridicate au făcut posibil ca gândacii să treacă prin mai multe cicluri de dezvoltare anual decât ar fi fost posibil în condiții mai reci. „Căldura favorizează dezvoltarea insectelor”, a afirmat ea. „Până acum am avut în principal probleme cu mucegaiul, dar anticipăm că, din cauza încălzirii globale, vor apărea mai multe infestări de dăunători”, a adăugat experta.

Directorul bibliotecii a subliniat că viața într-o abație benedictină este reglementată de un set de reguli care există de aproape 15 secole, un cod care îi îndeamnă să facă tot ce le stă în putință pentru a proteja colecția vastă. „Regula Sfântului Benedict stipulează că toate bunurile mănăstirii trebuie tratate cu aceeași considerație ca vasele sacre ale altarului”, a subliniat Ásványi. „Simt o responsabilitate profundă pentru ceea ce implică această conservare și restaurare”, a concluzionat ea.

Recomandari
Show Cookie Preferences