Moscova acuză NATO de pregătirea Republicii Moldova pentru un conflict cu Rusia, susținând că moldovenii vor fi „carne de tun”. Ce legătură are România

Moscova acuză NATO de pregătirea Republicii Moldova pentru un conflict cu Rusia, susținând că moldovenii vor fi „carne de tun”. Ce legătură are România
Președintele rus Vladimir Putin la o întâlnire cu înalți oficiali guvernamentali de la Moscova, printre care directorul SVR Serghei Narîșkin (al doilea din dreapta), FOTO: Gavriil Grigorov/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

Conform unui comunicat transmis luni de Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR) și citat de TASS, NATO ar „se pregătește activ” să utilizeze Republica Moldova ca punct de plecare într-un posibil conflict armat cu Rusia.

Comunicatul afirmă că „NATO transformă Moldova într-un nou berbec militar împotriva Rusiei” și că „la Bruxelles s-a decis accelerarea transformării acestei țări într-un „cap de pod” avansat al alianței pe flancul estic, având în vedere avansurile Forțelor Armate Ruse în Ucraina”.

SVR susține că NATO plănuiește să folosească cetățenii moldoveni ca „carne de tun” în timpul „operațiunilor militare împotriva trupelor rusești”.

În cazul unui conflict direct între NATO și Rusia, conform planului stabilit la Bruxelles, principala lovitură va fi suportată de cetățenii moldoveni, care, conform SVR, vor deveni „carne de tun” în timpul acțiunilor militare contra trupelor rusești. Comunicatul afirmă că blocul obligă Chișinăul să adopte strategii de război NATO, în timp ce Armata moldovenească primește instruiri de la experți militari din statele alianței.

Maia Sandu, acuzată că „hrănește” Republica Moldova către România

SVR susține, de asemenea, că implementarea scenariului NATO de implicare a Republicii Moldova într-un conflict cu Rusia ar reprezenta „începutul sfârșitului” pentru această țară.

„Președinta Maia Sandu a fost acuzată de mult timp că „hrănește” sistematic țara pe care o conduce către România, al cărei cetățean este. Acum este evident că Sandu și echipa sa intenționează să predea Moldova alianței NATO, ceea ce ar însemna desprinderea completă de Rusia”, precizează SVR.

„Se pare că atenția lui Zelenski asupra gloriei nu îi dă pace președintelui moldovean, care susține integrarea europeană”, adaugă sursa.

Rusia își concentrează atenția asupra Republicii Moldova înaintea alegerilor de toamnă

Comunicatul SVR intervine într-un moment în care, în ultimele luni, presa și oficialii din Republica Moldova au semnalat o campanie amplă de dezinformare și influențare a alegerilor parlamentare programate pentru 28 septembrie.

Conform unei investigații publicate de deschide.md, alianța dintre serviciile speciale ruse și grupuri locale a început pregătirile pentru a deturna parcursul european al Moldovei și pentru a o readuce în sfera de influență a Moscovei, coordonându-se cu curatorii ruși și fiind finanțate printr-un ONG controlat de Ilan Șor.

Un alt raport publicat de Snoop.ro arată că acest ONG a investit sume considerabile în publicitate pe platforme de știri mari din România.

Un sondaj publicat pe 30 iunie indică faptul că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) al președintei Maia Sandu ar obține 49 de locuri în viitorul Parlament, cu două mai puțin decât necesarul pentru majoritate. Procentul de susținere a PAS era de 40,4%, în condițiile în care 30% dintre respondenți nu au răspuns.

În ceea ce privește încrederea publicului în politicieni, Maia Sandu se plasează pe primul loc cu 26,9%, urmată de Ilan Șor cu 9,2% și Igor Dodon cu 9,1%.

Guvernul României a confirmat săptămâna trecută că i-a interzis primarului Chișinăului, Ion Ceban, accesul pe teritoriul României din motive de securitate națională.

Recomandari
Show Cookie Preferences