Centre de date, calculatoare cuantice și o direcție de 10% din PIB: Planul Germaniei pentru recuperarea decalajului tehnologic față de SUA și China

Germania intenționează să amplifice aplicarea inteligenței artificiale (A.I.) până la finalul acestui deceniu, având ca scop sprijinirea celei mai mari economii din Europa și concurarea pe plan internațional în domeniul tehnologiilor esențiale, conform unui document consultat de Reuters.
Competiția pentru dezvoltarea inteligenței artificiale se intensifică, iar Statele Unite, China și India își consolidează pozițiile, punând presiune asupra Germaniei și, în general, asupra Uniunii Europene să recupereze terenul pierdut.
„Printr-o ofensivă în domeniul A.I., dorim ca până în 2030 să contribuim cu 10% la producția economică prin intermediul inteligenței artificiale și să transformăm A.I. într-un instrument fundamental în cercetări cheie”, se menționează în strategia preliminară a Ministerului de Resort din Germania.
Documentul nu oferă detalii despre proporția actuală a economiei germane susținută de inteligența artificială.
Conform unui raport OCDE din 2024, Germania ar trebui să valorifice A.I. pentru a face față provocărilor urgente, cum ar fi tranziția ecologică, eficiența administrativă și industrială, precum și calitatea serviciilor de sănătate.
Experții economici solicită o implementare rapidă a A.I. pentru a păstra competitivitatea industriei germane, Institutul IW subliniind la începutul acestui an că Germania ar putea înregistra o creștere anuală a productivității de 0,9% în perioada 2025–2030, cu o posibilă creștere la 1,2% în anii 2030.
Până acum, în acest deceniu, creșterea a fost de 0,4%.
Germania în urmă față de SUA și China în domeniul A.I.
Guvernul german este așteptat să adopte strategia până la sfârșitul lunii, stabilind obiective ambițioase pentru a recupera distanța față de Statele Unite și China în sectorul A.I.
Documentul preconizează obiective pentru inițierea construcției unor centre de procesare cu capacitate mare în Uniunea Europeană, care ar trebui să devină operaționale până în 2027. Guvernul vizează coordonarea aplicării acestor strategii cu sectorul industrial, experții și landurile federale până la sfârșitul anului.
Comisia Europeană a rezervat 20 de miliarde de euro (aproximativ 23 de miliarde de dolari) din fondurile UE pentru construirea unor „gigafabrici” destinate inteligenței artificiale.
Conform unui acord de coaliție finalizat la începutul acestui an, guvernul german își propune ca măcar unul dintre aceste centre să fie edificat în Germania, cu Deutsche Telekom printre companiile interesate.
Planul Germaniei pentru construcția a două calculatoare cuantice în următorii cinci ani
Strategia Germaniei stabilește, de asemenea, ținte pentru intensificarea cercetărilor în domeniul calculului cuantic, propunând realizarea a două „calculatoare cuantice cu corectare a erorilor” până în 2030, care vor fi disponibile utilizatorilor.
De asemenea, se preconizează punerea în funcțiune, în acest an, a primului satelit german destinat cercetării în comunicațiile cuantice.
Documentul subliniază că, deși Germania a obținut progrese timpurii în inovare, rămâne în urmă la comercializarea inteligenței artificiale.
„Acest lucru generează dezavantaje competitive și dependențe”, se arată în strategie, adăugând că cercetarea în A.I. din Germania trebuie să fie corespunzătoare cu domenii precum robotica, ingineria mecanică, industria auto și industria chimică.