Olanda, Danemarca și Suedia, dispuse să achiziționeze arme din SUA pentru susținerea Ucrainei conform inițialei lui Trump

Olanda, Danemarca și Suedia au exprimat intenția de a se alătura planului inițiat de Donald Trump care prevede că Europa va cumpăra armament pentru Ucraina, conform agenției France Presse, citată de Agerpres.
Ministrul danez de externe, Lars Lokke Rasmussen, a afirmat că Danemarca este „total pregătită” să adere la acest program și va contribui financiar, înainte de o întâlnire cu omologii săi din UE la Bruxelles. „Trebuie să stabilim detaliile,” a adăugat el.
Omologul său din Olanda, Caspar Veldkamp, a menționat că Țările de Jos analizează și ele posibilitatea de a se implica. „Vom evalua ce putem face în privința planului lui Donald Trump și vom porni de la acea inițiativă,” a declarat el.
Ministrul suedez al apărării, Pal Jonson, a comunicat că Suedia intenționează să ofere sprijin. El a salutat decizia Statelor Unite de a înăspri sancțiunile împotriva Rusiei și de a facilita livrarea sistemelor radar și a altor echipamente militare Ucrainei. „Suedia își va aduce aportul,” a spus Jonson într-un interviu pentru AFP.
„Ucraina are nevoie urgentă să își întărească apărarea antiaeriană, în special cu rachetele Patriot, având în vedere intensificarea atacurilor din partea Rusiei,” a adăugat el.
Înarmare americană „de ultimă generație” pentru Ucraina, finanțată de ţările europene membre NATO
Președintele american a anunțat recent o abordare mai strictă față de Moscova în contextul conflictului din Ucraina, oferind Kremlinului un termen de 50 de zile pentru a opri ostilitățile, avertizând că altfel se va confrunta cu noi sancțiuni economice severe.
În colaborare cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, acesta a dezvăluit un acord conform căruia țările europene membre ale Alianței Nord-Atlantice vor achiziționa arme din SUA, în valoare de miliarde de dolari – inclusiv baterii antirachetă Patriot – pe care le vor expedia ulterior către Kiev.
Germania, cea mai puternică economie din Europa, a anunțat deja că își va asuma un rol important în acest plan, oferindu-se să achiziționeze două sisteme Patriot.
Rămâne de văzut cât timp va necesita expedierea armamentului către Ucraina, țintită zilnic de atacurile Rusiei.
Alte țări europene care ar putea achiziționa arme pentru Ucraina
Mark Rutte a menționat că țările europene ar putea apela la stocurile lor existente, care ar putea fi complete cu noi echipamente militare din SUA. Totuși, puține națiuni dispun de sisteme Patriot, iar cele care le au sunt reticente să le ofere din motive de securitate.
Pe lângă Germania, Danemarca, Suedia și Olanda, alte țări membre NATO, precum Canada, Norvegia, Finlanda și Regatul Unit, sunt de asemenea menționate ca potențiali cumpărători de arme pentru Ucraina.
„Norvegia colaborează strâns cu Ucraina pentru a determina cea mai efectivă modalitate de a oferi asistență militară acestei țări”, a declarat ministrul norvegian al apărării, Tore O. Sandvik, într-un mesaj pentru AFP.
„Norvegia a avut un aport semnificativ în ceea ce privește apărarea antiaeriană a Ucrainei, în special prin cofinanțarea livrării unui sistem Patriot și rachete,” a subliniat el.
Premierul finlandez, Petteri Orpo, a informat prin intermediul unui canal de televiziune publică că guvernul său va „evalua fiecare decizie în parte atunci când va avea informații mai precise despre situație.”