Sondaj în Republica Moldova: PAS lider în preferințele electorale, dar competiția cu formațiunile pro-ruse rămâne acerbă pentru o treime din alegători

Sondaj în Republica Moldova: PAS lider în preferințele electorale, dar competiția cu formațiunile pro-ruse rămâne acerbă pentru o treime din alegători
Alegeri Republica Moldova / Sursa: Inquam Photos - Octav Ganea

Conform unui sondaj recent efectuat de ATES Research & Consulting, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) se află pe primul loc în opțiunile de vot pentru alegerile parlamentare programate în luna septembrie, având șanse de a obține aproape jumătate din mandatele din noul legislativ al Republicii Moldova.

Sondajul relevă că PAS ar acumula 39% din voturile celor ce intenționează să participe la alegere, fiind urmat de Partidul Socialiștilor (prorus) cu 14,9%, blocurile Alternativa (prorus) și Victorie (prorus) cu 9,4% și, respectiv 8,9%, iar formațiunea Partidul Nostru (prorus) ar obține 7,7%.

Directoarea companiei sociologice, Veronica Ateș, a subliniat că aproape o treime dintre respondenți nu și-au exprimat o opțiune clară de vot.

„20% dintre cei chestionați nu sunt siguri cu cine vor vota, 6% au menționat că nu vor participa la scrutin, iar 4% nu au răspuns, ceea ce înseamnă că în total 30% dintre alegători încă nu și-au definitivat decizia. Această rezervă de votanți nesiguri poate reprezenta un potențial esențial, care va fi, cel mai probabil, exploatat de politicieni în campania electorală ce urmează”, a declarat Veronica Ateș.

După redistribuirea voturilor, PAS ar putea obține aproximativ 50 de mandate în noul parlament. Partidul Socialiștilor ar fi pe locul doi cu 19 mandate, Blocul Alternativa – 12 mandate, Blocul Victorie – 11 mandate, iar Partidul Nostru – 10 mandate.

Alegerile parlamentare vor avea loc pe 28 septembrie.

Un referendum ar arăta că peste 54% din respondenți susțin integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, în timp ce doar o treime ar fi dispuși să voteze pentru aderarea țării la NATO.

În ceea ce privește relațiile externe, 74% dintre intervievați consideră că relațiile cu România sunt bune sau foarte bune, la fel ca și cele cu Uniunea Europeană. În contrast, peste 62% percep relațiile cu Federația Rusă ca fiind proaste sau foarte proaste.

Sondajul a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de 1.032 de persoane între 28 iunie și 7 iulie, având o marjă de eroare de 3%, conform companiei de sondaje.

Recomandari
Show Cookie Preferences