Conflict în tabăra MAGA. Trump a stârnit furia izolaționiștilor cu planul său de a înarma Ucraina prin NATO. „Nu este războiul nostru”

Conflict în tabăra MAGA. Trump a stârnit furia izolaționiștilor cu planul său de a înarma Ucraina prin NATO. „Nu este războiul nostru”
Marjorie Taylor Greene vorbește cu presa pe treptele Camerei Reprezentanților din Capitolul SUA, pe 8 mai 2024, în Washington, DC. FOTO: Kent Nishimura / Getty images / Profimedia

Unii membri conservatori, de linie dură, ai mișcării „Make America Great Again” (MAGA) asociate cu Donald Trump s-au arătat indignați de intentiile președintelui de a vinde arme către NATO care vor fi livrate Ucrainei, considerând această acțiune o trădare a angajamentului său de a reduce implicarea SUA în conflictele externe, scrie BBC News.

Luni, Trump a dezvăluit că va trimite arme Ucrainei prin NATO, amenințând Rusia cu impozite suplimentare dacă nu se va ajunge la un acord de pace în termen de 50 de zile.

Republicana Marjorie Taylor Greene, membră a Camerei Reprezentanților și aliată a liderului republican, precum și fostul strateg al lui Trump, Steve Bannon, au criticat această decizie, Bannon afirmând în cadrul podcastului său că Ucraina reprezintă un „război european”.

Administrația americană a subliniat că Europa va suporta costurile pentru armele fabricate în SUA.

„Nu mai vrem finanțare pentru Ucraina. Ne dorim pace”

Într-un interviu pentru The New York Times (NYT), Greene, o susținătoare a izolaționismului din Georgia și o susținere constantă a lui Trump pe Capitol Hill, a declarat că această decizie contravine promisiunilor făcute alegătorilor ei în campania electorală.

„Aceasta nu se referă doar la Ucraina, ci la toate conflictele din străinătate și la o mare parte din ajutorul extern”, a afirmat ea. „Aceasta a fost promisiunea noastră în campanie. Asta le-am promis alegătorilor mei. Și cred că trebuie să ne menținem angajamentele”, a adăugat Greene, cunoscută pentru criticile ei la adresa Ucrainei.

Trump a încercat de asemenea să clarifice că armele nu vor fi oferite ca ajutor direct, ci vor fi fabricate iar aliații din NATO vor plăti pentru ele.

Cu toate acestea, într-un dezacord public rar cu liderul de la Casa Albă, Greene a exprimat îndoieli că contribuabilii americani vor scăpa de costuri, criticând „acordurile secrete prin (intermediul) NATO”.

„Fără îndoială, banii noștri din impozite sunt utilizați”, a afirmat ea pentru NYT, afirmând că costurile indirecte prin misiunile de instruire desfășurate de SUA și contribuțiile la NATO constituie o implicare a Washingtonului.

„La fiecare miting am spus: nu mai vrem bani pentru Ucraina. Vrem pace. Vrem doar pace pentru acei oameni”, a mai adăugat Greene.

„Un război european”

Un fost oficial din campania lui Trump, care a dorit să rămână anonim pentru Politico, a declarat că achiziția de arme din partea Europei „reduce” furia susținătorilor izolaționiști ai lui Trump.

„Dar încă suntem supărați”, a spus acesta. „Acesta nu este războiul nostru, iar escaladarea nu servește intereselor Americii”, a completat el.

Steve Bannon, fost consilier al lui Trump, a menționat în podcastul său War Room că „Ucraina devine din ce în ce mai periculoasă”.

„Este un război european. Lăsați Europa să se ocupe de asta”, a declarat el. „Ei au resursele și soldații necesari”, a adăugat Bannon.

„Ne îndreptăm spre a înarma oameni pe care nu îi controlăm”, a comentat Bannon despre situația din Ucraina. „Este un conflict sângeros, de modă veche, în Europa, iar noi suntem atrași în el”, a concluzionat fostul strateg al lui Trump.

Cum susținătorii lui Trump justifică decizia

Într-o declarație citată de Politico, Anna Kelly, asistenta purtătoarei de cuvânt a Casei Albe, a afirmat că susținătorii lui Trump „nu sunt alarmați, așa cum susține mass-media”.

„Au încredere în Trump și știu că acest președinte restabilește pacea prin forță”, a adăugat Kelly.

Un alt oficial al Casei Albe, care a discutat cu Politico sub anonimat, a declarat că baza de susținere a președintelui nu se opune măsurilor acestuia. Acesta a menționat un studiu recent ce arată că aproape două treimi dintre alegătorii lui Trump susțin continuarea aprovizionării cu arme pentru Ucraina.

Alte persoane din administrația Trump au apărat, de asemenea, decizia președintelui. Subsecretarul Apărării, Elbridge Colby, a scris pe X că „mesajul lui Trump, America First, este că alianțele trebuie să fie corecte și echitabile.”

„Acest lucru este rezonabil, dar a fost considerat o erezie zeci de ani”, a mai spus el. „Acum, cu angajamentul istoric al NATO, vedem că poate funcționa”, a adăugat Colby.

Recent, angajamentul liderilor NATO de a crește cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB-ul fiecărui membru a fost apreciat de susținătorii lui Trump, care au susținut că, chiar și cu acest nou acord, Europa își asumă mai multe responsabilități pentru apărarea continentului.

Într-un interviu pentru BBC luni, doar câteva ore după întâlnirea cu șeful NATO, Mark Rutte, la Casa Albă, Trump a afirmat că alianța „începe acum să-și plătească propriile facturi”.

El a reafirmat sprijinul pentru principiul apărării comune al NATO și a menționat că este „dezamăgit, dar nu a renunțat” la speranțele legate de un acord cu Vladimir Putin, președintele Rusiei.

Liderul de la Casa Albă a adăugat că a crezut că există oportunități de a ajunge la un acord cu Rusia pentru a pune capăt războiului din Ucraina.

Recomandari
Show Cookie Preferences