Dragoș Pîslaru, după întâlnirea cu conducerea PNRR: „Proiectele de 6,3 miliarde de euro nu vor putea fi realizate până în august 2026” / Ce termen are România pentru revizuirea PNRR

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dragoș Pîslaru, a anunțat marți că proiecte în valoare de aproximativ 6,3 miliarde de euro vor fi excluse din Programul Național de Redresare și Reziliență, deoarece nu vor putea fi implementate până în august 2026. România are termen până la sfârșitul lunii iulie pentru a trimite Comisiei Europene varianta revizuită a PNRR.
Pîslaru a afirmat că România nu va pierde niciun fond nerambursabil.
Marți, ministrul Fondurilor Europene și reprezentanții ministerelor cu proiecte finanțate din PNRR au avut o discuție cu conducerea PNRR, Celine Gauer, în cadrul căreia au renegociat Planul pentru a determina ce proiecte vor continua să fie finanțate și care vor pierde această finanțare. Ministrul a caracterizat discuția de aproximativ trei ore ca fiind foarte constructivă.
„Comisia Europeană constată doar întârzierile României”
Dragoș Pîslaru a explicat că discuțiile tehnice dintre România și Comisia Europeană au fost suspendate deoarece, în ciuda întârzierilor, oficialii români nu își asumau politic că anumite proiecte ar putea fi excluse din PNRR, așteptând ca Bruxelles-ul să ia această decizie.
„Comisia Europeană, la nivel tehnic, a suspendat discuțiile cu România din cauza faptului că partea română nu își asumă întârzierile. Chiar dacă întârzierile au fost evidente, România nu a acceptat ideea că există proiecte care pot cădea din finanțare, așteptând ca Comisia Europeană să decidă în privința lor. Aceasta este o problemă majoră de atitudine, deoarece Comisia Europeană nu elimină proiecte, ci doar ia act de întârzierile înregistrate de România și de lipsa argumentelor tehnice pentru continuarea acestora până în august 2026”, a declarat Pîslaru.
El a evitat să comenteze despre responsabilitatea întârzierilor.
„Când am preluat mandatul, aceste situații nici măcar nu erau discutate la nivel tehnic, discuțiile se concentrau pe august 2024, iar rolul meu este să constat că au avut loc comunicări din partea României pentru a susține că există o posibilă altă interpretare”, a mai spus Pîslaru.
Proiecte de 6,3 miliarde de euro excluse din PNRR. „Vor fi în principal cele neîncepute”
Ministrul Fondurilor Europene a menționat că, deși renegocierea PNRR nu a fost finalizată și nu există un acord cu privire la proiectele ce vor rămâne în finanțare, România are proiecte în valoare de 6,3 miliarde de euro care nu vor putea fi duse la bun sfârșit până la termenul limită stabilit – august 2026. România trebuie să finalizeze varianta revizuită a PNRR până la sfârșitul lunii iulie.
„În prezent, din perspectivele analizei tehnice, proiecte de aproximativ 6,3 miliarde de euro nu pot fi realizate până în august 2026. Astfel, din cele 15 miliarde, mai rămân 8,7 miliarde în PNRR, la care se adaugă un pachet de măsuri privind reziliența”, a declarat Dragoș Pîslaru.
Referitor la proiectele ce vor fi excluse și cele ce vor rămâne, șeful MIPE a menționat că ministerele au adus propuneri și argumente, iar negocierile vor continua:
„În discuția purtată cu Comisia Europeană, ministerele de linie au prezentat argumente pentru care aceste investiții sunt fezabile și vor fi trimise documente adiționale. Există o evaluare din partea Comisiei că unele investiții sunt mai fezabile decât altele, dar nu avem în acest moment o concluzie finală. Până la sfârșitul săptămânii, se vor prezenta ultimele dovezi după care, săptămâna viitoare, vor avea loc ultimele discuții tehnice.”
Întrebat despre ce investiții ar putea fi excluse din PNRR, Pîslaru a menționat că lista nu este completă deoarece negocierile sunt încă active, dar va include și proiectele neîntreprinse.
„Lista proiectelor excluse va fi publică imediat ce vom avea memorandumul de asumare; nu este un secret, dar negocierile sunt încă în curs. Vorbim despre toate proiectele care nu au fost începute”, a explicat ministrul.
Despre soarta proiectelor excluse din PNRR, Pîslaru a afirmat că pot exista surse alternative de finanțare, în funcție de priorități și de fluxul de numerar.
„Avem diverse etape. Există proiecte pentru care doar contractele au fost semnate, dar nu s-a realizat nimic. În acele cazuri, este mai bine să întrerupem contractele și să așteptăm alte surse de finanțare.
Există, de asemenea, proiecte mature, care sunt în curs de implementare și care sunt esențiale pentru modernizarea țării, precum autostrăzile A7, A8. Am discutat deja cu ministerul de Finanțe și ministerul Dezvoltării. Vom avea un mecanism de prioritizare pentru a găsi surse alternative de finanțare, inclusiv politica de coeziune, fondul de modernizare și Banca Europeană de Investiții. Este important să avansăm în paralel: odată ce stabilim ce intră în PNRR, trebuie să analizăm spațiul fiscal disponibil și să gestionăm toate celelalte proiecte în funcție de necesitățile financiare curente”, a explicat ministrul.
„Nu vom pierde fonduri nerambursabile”
Ministrul Fondurilor Europene a asigurat totuși că România nu va pierde nicio sumă din granturile PNRR.
„Am primit confirmarea că România nu va pierde nimic din partea nerambursabilă. Nu există riscuri ca proiectele să nu fie finalizate până în august 2026”, a adăugat Dragoș Pîslaru.