Numărul turiștilor străini în Spania a crescut semnificativ, iar localnicii simt presiunea: „Te sufoci”

Spaniolii se simt îndepărtați de plajele lor însorite din cauza creșterii costurilor la hoteluri și închirieri, în contextul unui val turistic fără precedent, conform unui raport publicat de agenția Reuters.
Potrivit unor date oficiale nepublicate, analizate de firma inAtlas, în cele 25 de cele mai populare destinații spaniole de pe coastele Mediteranei și Atlanticului, turismul intern a scăzut cu 800.000 de persoane anul trecut, în timp ce numărul turiștilor străini a crescut cu 1,94 milioane.
Tendința de creștere a numărului de vizitatori străini continuă, Spania – a doua cea mai vizitată țară din lume, după Franța – anticipând peste 100 de milioane de turiști străini în acest an.
Wendy Davila, o tânără de 26 de ani, a declarat pentru Reuters: „Prețurile au crescut într-un mod scandalos. Toată coasta spaniolă este foarte scumpă.” Ea a ales să anuleze o excursie costisitoare în Cadiz, preferând o variantă mai accesibilă: orașul Burgos, renumit pentru catedrala sa gotică și mormântul legendarului El Cid din secolul al XI-lea.
„Nu mai mergi în vacanță unde vrei, ci unde poți,” a adăugat Davila, exprimând nostalgie pentru vacanțele din copilărie petrecute pe plajele din Alicante, lângă Marea Mediterană.
Turismul contribuie cu peste 10% la PIB-ul Spaniei
Cu o populație de 48 de milioane de oameni, adică jumătate din numărul anual de turiști străini, Spania depinde semnificativ de turism, care reprezintă mai mult de 13% din PIB-ul național.
Protestele împotriva turismului în masă au crescut în Spania din cauza crizei locuințelor, agravată de oferta de închirieri pe termen scurt prin platforme precum Airbnb. Analiștii estimează că aceste proteste se vor intensifica dacă spaniolii nu vor mai reuși să își permită vacanțele preferate.
În ultimii trei ani, prețurile hotelurilor au crescut cu 23%, atingând o medie de 136 de euro pe noapte, conform datelor furnizate de compania Mabrian. Închirierile pe litoral au crescut cu 20,3% din vara lui 2023, majoritatea locuințelor fiind rezervate pentru vară încă din primul trimestru.
„Turiștii spanioli se confruntă din ce în ce mai mult cu dificultăți în a găsi opțiuni de închirieri turistice rezonabile pe malul mării,” a afirmat Jose Maria Basanez, președintele grupului Tecnitasa.
Anul trecut, turiștii străini au petrecut în medie opt nopți pe plajele spaniole de top, în contrast cu localnicii care și-au permis doar jumătate din acest timp și au cheltuit mult mai puțin, conform datelor de la inAtlas.
De fapt, hotelurile din stațiuni și-au revizuit prognozele pentru această vară, în ciuda influxului de turiști străini, întrucât zonele preferate de localnici au fost afectate de vânzări mai slabe.
În 2024, spaniolii au efectuat cu aproape 400.000 mai puține călătorii în marile orașe ale țării comparativ cu anul anterior, pe când vizitele turiștilor străini în aceleași orașe au crescut cu aproape 3 milioane.
Guvernul spaniol încurajează turismul în interiorul țării
În fața nemulțumirilor și inegalităților în creștere, guvernul socialist al Spaniei promovează turismul internațional în interiorul țării, având scopul de a reduce aglomerația și de a diversifica oferta turistică.
Ministrul Turismului, Jordi Hereu, a declarat: „Dacă dorim să rămânem lideri în turismul internațional, trebuie să descentralizăm destinațiile,” în cadrul unei campanii de promovare a farmecului mai puțin cunoscut al Spaniei.
„Ne dorim ca europenii și vizitatorii de pe alte continente să-și redefiniească percepția despre Spania, acea țară pe care o iubesc și o vizitează atât de mult,” a adăugat el.
Spaniolii, cunoscuți pentru vacanțele în familie în lunile fierbinți de vară, încep să prefere mai mult închirierile prin Airbnb, rămânând în afara destinațiilor aglomerate precum Catalonia sau Insulele Baleare în căutarea unor locuri mai puțin cunoscute din Andaluzia sau Castilia și Leon, unde prețurile sunt mai accesibile.
Spaniolii își schimbă destinațiile de vacanță
Anul trecut, 1,7 milioane de spanioli și-au petrecut vacanțele în zonele interioare, care sunt în general mai accesibile, conform analizelor realizate de inAtlas.
Un exemplu este orașul montan El Bosque, situat la 100 km de plajele din Cadiz, unde numărul turiștilor spanioli a crescut cu 22% anul trecut.
Juan Pedro Aznar, profesor și cercetător la „Esade” din Madrid, afirmă: „Este posibil să asistăm la un efect de migrație”, menționând și discrepanțele de putere de cumpărare între spanioli și turiștii britanici și germani.
Pentru unii, cea mai bună soluție este să evite aglomerația de vară complet. Maria, o asistentă medicală, a decis să rămână în Madrid vara aceasta, vizitându-și familia din Cadiz abia după pasarea sezonului turistic.
„Obișnuiam să mă duc la casa familiei, însă numărul turiștilor străini din Cadiz a crescut alarmant, iar când ajunge un vas de croazieră, populația se dublează,” a remarcat Maria, în vârstă de 51 de ani.
„Te sufoci,” a concluzionat ea.