Anchetă extinsă privind incendiul de la Spitalul „Matei Balș” din 2021. Mai multe persoane și instituții puse sub acuzare

Anchetă extinsă privind incendiul de la Spitalul „Matei Balș” din 2021. Mai multe persoane și instituții puse sub acuzare
Incendiu la Matei Bals, Foto: AGERPRES

Marți, Parchetul de pe lângă Tribunalul București a anunțat extinderea cercetărilor în cazul incendiului care a avut loc anul trecut la Spitalul „Matei Balș”. Au fost formulate acuzații împotriva unor persoane fizice și juridice, conform informațiilor oferite de Agerpres.

Noile acuzații vizează abuzul în serviciu și distrugerea din culpă, cauzând un dezastru. După realizarea unor expertize la INML, s-a stabilit că din cele 26 de decese în rândul pacienților, doar 9 sunt legate de incendiul din 29 ianuarie 2021.

Modificarea încadării juridice de către procurori

Potrivit unui comunicat oficial al Parchetului, incendiul a avut loc pe 29 ianuarie 2021, la ora 05:05, în Pavilionul V al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș”, ducând la decesul unor pacienți internați și la distrugerea pavilionului și a echipamentelor aferente.

În urma incendiului, au fost identificați patru pacienți decedați imediat, iar restul pacienților au fost transferați în alte pavilioane sau unități spitalicești. Ulterior, 22 de pacienți internați la momentul incendiului au decedat, există suspiciuni că aceste decese sunt legate de incident.

Urmărirea penală a fost desfășurată in rem, având în vedere distrugerea din culpă, ce a dus la decesul a 26 de persoane și distrugerea pavilionului și echipamentelor acestuia.

Instituția de Medicină Legală a realizat autopsiile și a stabilit că 17 dintre decese nu au legătură cu incendiul, în timp ce 9 au fost considerate cauzate de expunerea la acest incident.

Pe 23 iunie 2025, procurorii au modificat încadrarea juridică, generând acuzația de distrugere din culpă care a dus la un dezastru, având ca rezultat decesul a 9 persoane și distrugerea pavilionului.

De asemenea, acuzațiile legate de uciderea din culpă pentru cele 17 persoane au fost clasate, deoarece faptele nu erau susceptibile de sancțiune penală, iar cercetările vor continua sub un dosar separat.

Persoanele acuzate în cadrul anchetei

Cercetările au fost extinse pentru a include acuzația de abuz în serviciu, în cazul în care funcționarul public a obținut un beneficiu necuvenit pentru sine sau pentru altcineva. La 24 iunie 2025, procurorii au decis continuarea urmăririi penale împotriva următoarelor persoane și entități:

Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” – pentru infracțiunea de distrugere din culpă cu consecințe devastatoare.

Așadar, pe fondul lipsei agentului termic, instituția a tolerat introducerea surselor externe de încălzire, fără a evalua localizarea zonelor cu risc incendiar.

Utilizarea aparatelor de încălzire în saloanele pacienților dependenți de oxigen a condus la un incident grav, în care aerul încărcat cu oxigen a fost expus la surse de aprindere.

Midan Fire Exit SRL – pentru infracțiunea de distrugere din culpă cu consecințe devastatoare.

Această societate a semnat contracte cu Institutul, dar nu avea avize corespunzătoare pentru prestarea serviciilor de urgență, ceea ce a creat un pericol real pentru pacienți.

Anchetatorii subliniază că firma trebuia să știe că intervenția cu un singur pompier neechipat nu era suficientă în cazul unui incendiu.

Mihăiță Dănilă – în calitate de administrator al Midan Fire Exit SRL, a încheiat contracte fără a respecta reglementările legale.

Acesta a contribuit la crearea unui risc semnificativ, împiedicând o reacție rapidă în caz de incendiu.

Dănilă, ca specialist în apărarea împotriva incendiilor, nu a identificat sursele de pericol existent.

Simona Corina Gabriela Ilie – pentru abuz în serviciu și distrugere din culpă.

În calitate de șef al Biroului Achiziții, ea a semnat un contract sub evaluarea legală, fără a verifica corectitudinea procedurilor de achiziție.

Colaborarea cu Midan Fire Exit SRL, care nu respecta normele legale, a generat riscuri pentru pacienți și pentru instituție.

Recomandari
Show Cookie Preferences