File de somon servite la spital, în timpul vizitei ministrului Sănătății. Reacția managerului spitalului din Târgu Mureș, după acuzațiile de manipulare a momentului / Ce detalii oferă Rogobete

File de somon servite la spital, în timpul vizitei ministrului Sănătății. Reacția managerului spitalului din Târgu Mureș, după acuzațiile de manipulare a momentului / Ce detalii oferă Rogobete
Ministrul Alexandru Rogobete, în vizită în bucătăria Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș. Foto: Ministerul Sănătății

Meniul la prânz care a fost oferit ministrului Sănătății, Alexandru Rogobete, la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Mureș a inclus file de somon cu lămâie și garnitură de broccoli și baby morcov. Acesta este primul spital unde ministrul a degustat hrana destinată pacienților. Postarea sa pe rețelele sociale a generat multe reacții online, în special din partea pacienților care contestă calitatea meniului din spitale. Managerul spitalului a declarat că aceste imagini reflectă realitatea din unitatea medicală, oferind în plus și detalii legate de meniul pacientului pentru o perioadă de 12 zile.

Pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătății, meniul lui Alexandru Rogobete a generat peste 2.000 de comentarii.

Un medic a remarcat că „ne întoarcem la emisiuni de propagandă din anii ’60”, în timp ce un reprezentant al unui ONG dedicat drepturilor pacienților sugerează ministrului să viziteze spitalele de Psihiatrie „fără preaviz, în timpul mesei”.

„De când a postat, am citit despre indignarea medicilor și pacienților care spun că realitatea este complet diferită, mai ales când un meniu include somon, broccoli și baby-morcovi pentru 22 de lei”, a scris Andi Cârlan, pacient în tratament oncologic, pe contul său de Facebook.

„În condițiile în care spitalele publice oferă franzelă, salam, tocănițe și alte preparate, este greu de acceptat afirmatia domnului ministru Alexandru Rogobete. Fie ne subestimează inteligența, fie percepe altfel adevărul”, adaugă Andi Cârlan.

22 de lei pe zi pentru mesele unui pacient internat

Prânzul servit ministrului a inclus două preparate: supă de salată verde cu kaizer și file de somon cu garnitură de broccoli și baby morcov.

În contextul în care banii pe care statul român îi alocă pentru hrana fiecărui pacient internat sunt de 22 de lei pentru 3 mese zilnice.

Am întrebat atât ministrul Sănătății, cât și managerul Spitalului Județean de Urgență din Târgu Mureș, dacă file-ul de somon este o excepție sau o normalitate în meniul pacienților.

„E greu de crezut că este o normalitate, dar este adevărat. E real”, a răspuns Alexandru Rogobete.

„Totul a fost autentic, fără regie”

Managerul spitalului Târgu Mureș, Ioan Florin Crăciun, a declarat că pacienții nu primesc somon în fiecare zi, dar aceasta apare în meniul lor o dată pe săptămână sau două.

„Nu a fost nimic regizat”, a subliniat managerul spitalului în discuția cu noi.

Ioan Florin Crăciun a oferit și un exemplu de meniu pentru prima jumătate a lunii iulie, incluzând mic dejun, prânz și cină.

Statistica arată că meniul pacienților este adaptat în funcție de diverse diagnostice, inclusiv diabet, cancer, transplanturi și alte condiții speciale.

Frecvența servirii somonului

La masa de prânz, pacienții primesc, alternativ, preparate precum pulpe de pui, friptură de vită sau porc cu legume, dar și paste sau ardei umpluți, însoțite de o supă sau ciorbă.

În perioada analizată, pacienții au avut ocazia să consume file de somon cu garnitură o dată în plus, în afara zilei vizitei ministrului, pe 4 iulie.

La micul dejun, pacienții primesc, în mod alternativ, unt sau brânză Făgăraș, șuncă sau crenvurști, ouă, miere și ceai.

Un exemplu de cină include macaroane cu brânză, piept de curcan sau pulpe la tavă, orez cu legume sau orez cu lapte.

Managerul a menționat că spitalul reușește să asigure aceste mesaje din suma de 22 de lei alocată de stat pentru hrana pacienților.

Pacienții au dreptul să reclame mâncarea necorespunzătoare

Ministerul Sănătății a lansat un formular pe site unde pacienții pot face reclamații cu privire la calitatea hranei servite în spitale.

Ministrul Alexandru Rogobete a avertizat că spitalele care furnizează hrană de proastă calitate vor fi sancționate, explicând că „este greu de acceptat că, pentru aceeași sumă, există diferențe atât de mari în calitate”.

În cadrul unei discuții, Alexandru Rogobete a menționat că, deși vizita de la spitalul din Târgu Mureș a fost anunțată, va continua să facă vizite neprogramate pentru a verifica personal hrana din spitale: „Vreau să arăt locurile unde se face bine și cele care au nevoie de îmbunătățiri.”

El a subliniat importanța îngrijirii pacientului, care nu se rezumă la tratamente medicale, ci include și alimentația adecvată.

Citește și:

  • Experiența ministrului Sănătății la primul spital în care a consumat „mâncarea destinat pacienților” / Anunță alte vizite
Recomandari
Show Cookie Preferences