Detalii surprinzătoare despre discuția dintre Trump și Zelenski: „Volodimir, ai capacitatea de a lovi Moscova? Dar și Sankt Petersburg?”

În conversații private, președintele american Donald Trump a îndemnat Ucraina să intensifice atacurile pe teritoriul rusesc, întrebându-l pe Volodimir Zelenski dacă ar putea lovi Moscova, în cazul în care Ucraina ar primi din partea Statelor Unite arme cu rază lungă de acțiune, conform unui raport publicat de Financial Times marți, citând surse apropiate discuțiilor.
Această discuție, care a avut loc în timpul unei convorbiri telefonice pe 4 iulie între liderii de la Washington și Kiev, reprezintă un shift semnificativ în poziția lui Trump față de războiul din Ucraina și de asemnea față de angajamentele sale din campanie de a evita o implicare a Rusiei în conflicte externe.
Deși nu este cert dacă SUA vor trimite astfel de rachete, conversația ilustrează frustrarea crescândă a lui Trump față de refuzul lui Vladimir Putin de a participa la negocierile de încetare a focului propuse de președintele american.
Discuția „strategică” cu Zelenski a avut loc după o conversație telefonică între Trump și Putin, care a avut loc cu o zi înainte, președintele SUA caracterizând-o ca fiind „slabă” și exprima astfel nemulțumirea sa.
„Volodimir, ai capacitatea de a lovi Moscova? Dar și Sankt Petersburg?”
Conform unor surse apropiate discuției, Trump l-a întrebat pe Zelenski dacă ar putea ataca ținte militare în Rusia dacă ar fi echipat cu arme capabile să execute această manevră.
„Volodimir, ai capacitatea să lovești Moscova? … Poți ataca și Sankt Petersburg?”, a întrebat Trump în timpul conversației, conform celor două surse.
Zelenski a răspuns afirmativ, spunând: „Absolut. Putem, dacă ne furnizezi armele necesare.”
Trump a exprimat sprijinul pentru această idee, etichetând strategia ca având potențialul de a „îi face [pe ruși] să simtă impactul” și să exercite presiune asupra Kremlinului pentru a intra în negocieri, conform surselor.
Un oficial occidental, informat despre aceste discuții, a menționat că reflectă voința tot mai mare a partenerilor occidentali ai Ucrainei de a oferi arme cu rază lungă care ar putea „aduce războiul la Moscova” — un sentiment care a fost împărtășit și în privat de oficialii americani în ultimele săptămâni.
Recent, Donald Trump și secretarul general NATO, Mark Rutte, au anunțat un plan de reînarmare a Ucrainei, care include rachete și alte echipamente necesare în lupta acesteia împotriva invaziei ruse.