VIDEO Peste 1.000 de angajați de la APIA și Ministerul Proiectelor Europene protestează în fața Guvernului: „Noi suntem cei care ar trebui să salveze România”

VIDEO Peste 1.000 de angajați de la APIA și Ministerul Proiectelor Europene protestează în fața Guvernului: „Noi suntem cei care ar trebui să salveze România”
Sindicaliștii prezenți la protestul de la Guvern. Foto: Blocul Național Sindical

Angajați din diverse instituții publice, inclusiv Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, protestează marți, în Piața Victoriei, împotriva măsurilor fiscale incluse în primul pachet aprobat de Guvernul Bolojan, solicitând să nu le fie reduse sporurile.

Acest protest, care se va desfășura până la ora 14.00, este organizat prin intermediul Sindicatului Salariaților APIA, Sindicatului Salariaților din AFIR și Sindicatului din MIPE, toate parte a Blocului Național Sindical (BNS).

„Spor tăiat, respect furat”

Protestatarii vin echipați cu steaguri, vuvuzele și pancarte având mesaje precum „Spor tăiat, respect furat”, „Vrem echitate, nu privilegii de șefi”, „AFIR nu e de tăiat” și „Executăm, dar suntem executați”.

Sindicaliștii au explicat, printr-un comunicat de presă, motivele care au stat la baza protestului:

  • reducerea sporului pentru condiţii vătămătoare la suma de 300 lei;
  • scăderea procentului de la 50% la 40% pentru personalul care gestionează fonduri europene;
  • diminuarea zilelor de concediu suplimentar;
  • scăderea normei de hrană până la eliminarea acesteia;
  • reducerea normei de lucru cu 8 ore pe săptămână.

Sindicaliștii afirmă că aceste măsuri „crează haos în stabilitatea celor mai performante agenții de plăți care facilitează finanțarea sectorului agricol din România”: „În timp ce Ministerul Muncii a găsit fonduri pentru cei 5 vicepremieri, agențiile care finanțează agricultura sunt afectate de măsuri iresponsabile ale Guvernului.”

„Salariile noastre de bază se reduc cu 20%”

„Vom pierde sporul de fonduri europene care se reduce de la 50% la 40%, sporul de condiții vătămătoare și stimulentele de performanță. Aceste scăderi vor determina o reducere a salariilor noastre de bază cu 20%. Guvernul a afirmat că se concentrează asupra absorbției fondurilor europene, iar un angajat AFIR, cu un salariu de peste o mie de euro, aduce în țară 600.000 de euro lunar. În loc să fim încurajați, Guvernul ne reduce ceea ce am câștigat cu o muncă grea. AFIR are un buget de gestionat de 20 miliarde euro, ceea ce reprezintă o sumă considerabilă. Dacă dorim o absorbție eficientă a fondurilor, ar trebui să promovăm performanța și nu să o penalizăm.”,

Reprezentanții angajaților din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene subliniază că Guvernul nu și-a respectat angajamentele asumate față de Comisia Europeană, ignorând principiile salarizării pe baza performanței, și se plâng de o reducere semnificativă a veniturilor.

„Vrem să atragem atenția asupra situației noastre, suntem tratați inadecvat. Noi suntem cei care contribuim la salvarea României prin atragerea fondurilor europene, iar absorbția crescută din anii anteriori a fost posibilă în ciuda excesului de birocrație. Acum, suntem considerați responsabili pentru problemele economice ale țării, ceea ce ne umilește. Guvernul își încalcă promisiunile asumate, iar salariile noastre au fost reduse dramatic,” a declarat Carmen Maican, președintele Sindicatului Reprezentativ din Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

„Era ca o răsplată pentru munca deosebită”

Angajații Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură subliniază că sporul pentru condiții vătămătoare, plafonat la 300 lei brut, reprezenta singura compensație pe care o primeau.

„Protestăm față de reducerea acestui spor care era răsplata pentru munca noastră dedicată. Nu trebuie să uite autoritățile că am contribuit cu 44 de miliarde de euro în dezvoltarea agriculturii românești. De asemenea, suntem afectati de reducerea procentului sporului pentru gestionarea fondurilor europene de la 50% la 40%. Ne aflăm într-o situație extrem de dificilă; un funcționar APIA câștigă un salariu net de 8000 lei după 20 de ani de muncă, dar cu aceste reduceri, venitul poate să scadă la 6000 lei. Cu presiunea psihică și responsabilitățile pe care le avem, cine va mai dori să lucreze la APIA?”,

Liderii sindicali din APIA, AFIR și MIPE Normalitate, cele trei sindicate afiliate BNS și organizatoarele protestului, au adresat un memoriu la Secretariatul General al Guvernului, însă nu au fost primiți pentru discuții cu oficialii guvernamentali.

Recomandari
Show Cookie Preferences