Un buget UE ambițios, anunțat de Ursula von der Leyen, considerat insuficient de Parlamentul European

Un buget UE ambițios, anunțat de Ursula von der Leyen, considerat insuficient de Parlamentul European
BRUXELLES, BELGIA - 16 IULIE 2025: Aproximativ 200 de fermieri, care s-au adunat în fața Parlamentului European (PE), au protestat împotriva reducerilor preconizate ale sprijinului agricol în viitorul buget al Uniunii Europene (UE), pe 16 iulie 2025. FOTO: Dursun Aydemir / AFP / Profimedia

Propunerea de buget a Uniunii Europene pentru cadrul financiar multianual 2028-2034 (CFM) este considerată „nesuficientă” în fața provocărilor cu care se confruntă Uniunea, conform coraportorilor Parlamentului European (PE) responsabili de CFM și resurse proprii. Aceștia subliniază că plafonul de cheltuieli de 1,26% va duce la diminuarea programelor esențiale și va complica rambursarea datoriilor, conform unui comunicat de presă emis miercuri de Comisia pentru bugete (BUDG) din PE.

Într-o declarație comună, coraportorii pentru bugetul pe termen lung al UE, Siegfried Mureșan (PPE, România) și Carla Tavares (S&D, Portugalia), precum și cei pentru resurse proprii, Sandra Gomez Lopez (S&D, Spania) și Danuse Nerudova (PPE, Cehia), atrag atenția că proiectul de buget nu oferă resurse suficiente pentru domenii prioritare, punând în pericol programele-cheie și amenințând supravegherea democratică din partea PE.

Coraportorii pentru CFM evidențiază o deficiență majoră a planului: cu un buget de doar 1,26% din venitul național brut, ce include 0,11% pentru rambursările datoriilor NextGenerationEU și ținând cont de inflație, Uniunea Europeană nu va avansa.

Acest proiect bugetar nu asigură resursele necesare pentru priorități vitale cum ar fi competitivitatea, coeziunea, agricultura, apărarea, adaptarea la schimbările climatice și investițiile esențiale pentru o economie sustenabilă. Coraportorii menționează că propunerea denotă o lipsă majoră de ambiție.

Critici la adresa „megafondurilor-umbrelă”

Coraportorii afirmă că, indiferent de formulările utilizate, acest pachet bugetar conduce la stagnarea investițiilor și a cheltuielilor reale, plus rambursarea împrumuturilor NextGenerationEU, un statut pe care Comisia l-a considerat inacceptabil.

„Actualul CFM a evidențiat clar riscurile asociate obligației de a rambursa dobânzile NextGenerationEU din bugetele programelor, punând astfel o presiune semnificativă asupra priorităților fundamentale și determinând tăieri de fonduri. Un buget mai puternic nu poate fi bazat pe greșelile din trecut”, a subliniat Siegfried Mureșan.

„Finanțarea priorităților noastre esențiale nu va fi permisă să fie compromisă de rambursările NextGenerationEU”, a adăugat coraportoarea Carla Tavares.

Parlamentul European și-a exprimat îngrijorarea față de structura propusă, avertizând că transformarea programelor de succes în „megafonduri-umbrelă” ar putea submina politicile eficiente care au adus beneficii concrete.

Carla Tavares a subliniat că „solidaritatea și coeziunea economică, socială și teritorială sunt fundamentale pentru proiectul european”.

Eurodeputații sunt foarte îngrijorați de propunerile ce ar putea diminua rolul autorităților locale și regionale în gestionarea fondurilor, provocând tensiuni între fermieri și regiuni.

Siegfried Mureșan a declarat că: „Nu vom accepta un buget care sprijină planuri naționale fragmentate, fără legătură cu obiectivele europene. Europa trebuie să aibă o viziune comună, nu 27 de agende separate.”

Coraportorii CFM s-au arătat „extrem de îngrijorați” de elementele care ar putea submina rolul Parlamentului European, unica instituție aleasă direct, în calitate de colegiuitor cu autoritate bugetară și de descărcare de gestiune.

Mureșan: „Bugetul nu este un bancomat pentru Comisia Europeană”

Aceștia subliniază că orice nou mecanism de performanță pentru accesarea fondurilor de către statele membre trebuie să includă o supraveghere parlamentară solidă și să respecte controlul democratic al cheltuielilor Uniunii.

„Bugetul nu trebuie să fie un bancomat pentru Comisia Europeană”, a avertizat Siegfried Mureșan, angajându-se să apere autoritatea Parlamentului de a monitoriza.

„Bugetul propus trebuie să fie transparent și să asigure că Parlamentul își păstrează competențele complete în alocarea și controlul bugetar, susținute de o structură detaliată care să permită o supraveghere eficientă”, a subliniat Carla Tavares.

Referitor la venituri, statele membre trebuie să ajungă la un consens.

Sandra Gomez Lopez și Danuse Nerudova, raportori pentru resurse proprii, au declarat: „Salutăm noile inițiative ale Comisiei de a depăși obstacolele actuale în materie de resurse și de a explora opțiuni noi de venituri pentru bugetul Uniunii. Menționăm noile propuneri, inclusiv o acciză pe tutun, un impozit pe resursele corporative pentru Europa (CORE) și taxe pe deșeurile electrice și comerțul electronic. Actual, statele membre nu au motive să nu ajungă la un acord privind noile surse de venituri.”

„Fără o bază solidă și diversificată de venituri, inclusiv resurse proprii autentice care să nu concureze cu bugetele naționale, Uniunea nu va avea fondurile necesare.”

„Parlamentul este pregătit să își folosească în totalitate competențele pentru a asigura că viitorul buget pe termen lung se aliniază ambițiilor și provocărilor Uniunii, sub un control democratic absolut. Parlamentul este deschis pentru a colabora constructiv, dar cu fermitate”, au conchis coraportorii.

Aproape 2.000 de miliarde de euro pentru următorii șapte ani

Uniunea Europeană a prezentat miercuri o propunere de buget de aproape 2.000 de miliarde de euro pentru următorul ciclu bugetar de șapte ani, un demers menit să răspundă provocărilor variate, de la competiția economică globală intensificată până la necesitățile crescânde în domeniul apărării, conform Bloomberg.

Surse apropiate acestui dosar afirmă că noul buget a fost convenit în urma unor negocieri intense, care au continuat până marți seara și au fost reluate miercuri dimineața.

Cifra de 1.980 de miliarde de euro reprezintă o creștere semnificativă față de cei 1.200 de miliarde de euro, echivalentul a 1% din PIB-ul UE, alocat în anteriorul ciclu bugetar, între 2021 și 2027. Se așteaptă ca noua propunere de buget să fie contestată de unele state membre care se confruntă deja cu probleme bugetare.

Propunerea de miercuri deschide un proces complex de negocieri, implicând Parlamentul European și Consiliul European, care reprezintă statele membre. Cadrul financiar multianual trebuie să fie finalizat până la sfârșitul anului 2027.

Comisarul european Michael McGrath a declarat că bugetul este creat „în condiții dificile”, inclusiv necesitatea de a începe rambursarea datoriilor emise de Uniune în perioada pandemiei Covid, ce ar putea ajunge la 25 de miliarde de euro pe an.

„Ne așteaptă doi ani de negocieri dificile”, a adăugat Michael McGrath.

Ursula von der Leyen anunță un buget „cel mai ambițios” din istoria UE

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat miercuri noul proiect de buget pentru Uniunea Europeană pentru perioada 2028-2034, catalogându-l drept un „buget pentru o nouă eră”.

Șefa Comisiei Europene a menționat că planul propune o reformare a modalității în care UE colectează fonduri, păstrând în același timp contribuțiile statelor membre la nivelurile curente.

Într-un mesaj video pe rețeaua de socializare X, Ursula von der Leyen a confirmat detaliile noului buget al UE pentru următorii șapte ani.

„Acesta este un buget destinat unei noi ere, care reflectă ambițiile Europei. Este un răspuns la provocările Europei și întărește independența noastră”, a comunicat ea, validând estimările anterioare din presa europeană.

„Următorul CFM este cel mai ambițios propus vreodată. Va fi mai strategic, flexibil, transparent și va investi mai mult în capacitățile noastre de reacție și independență”, a declarat Ursula von der Leyen în cadrul prezentării bugetului.

„Cu următorul CFM, facem un pas înainte: condițiile de parteneriat naționale și regionale vor transforma statul de drept și respectarea drepturilor fundamentale în condiții pentru investiții și un obiectiv central al reformelor”, a adăugat von der Leyen.

Recomandari
Show Cookie Preferences