„Invazie” de boți pro-ruși în grupurile ucrainenilor din regiunile ocupate. Susținerea pentru Vladimir Putin, printre temele centrale.

Rețele de boți pro-ruși au ținti ucrainenii din regiunile controlate de Moscova, postând pe rețelele sociale mii de comentarii critice la adresa Kievului, în timp ce laudă ocupanții. Aceasta este concluzia unei analize publicate miercuri, conform AFP.
Rusia a ocupat aproximativ 20% din Ucraina și a revendicat patru regiuni în contextul invaziei începute în februarie 2022, pe lângă Crimeea, anexată în 2014. În aceste regiuni, a înființat noi organizații media, inclusiv posturi de televiziune.
Începând din 2024, boții pro-ruși au început să publice mesaje pe grupurile de Telegram utilizate de ucrainenii din regiunile ocupate, conform raportului intitulat „Ocupație digitală”.
Această analiză a fost realizată de Laboratorul de cercetare digitală din cadrul unui think tank american, Atlantic Council, în colaborare cu compania de tehnologie de apărare cognitivă OpenMinds, care colaborează și cu guvernul ucrainean.
Obiectivul: „crearea unui consens artificial în favoarea Rusiei”
Conform raportului, comentariile boților sunt concepute pentru a „crea un consens artificial în favoarea Rusiei” în regiunile ocupate.
Telegram este pe scară largă utilizat de ruși și ucraineni pentru a se informa. Aplicația permite utilizatorilor să posteze actualizări frecvente pe canale, unde abonații pot comenta.
Raportul a identificat boți „de unică folosință” care pretind a fi persoane reale ce comentează postările, folosind frecvent nume banale.
Acești boți „nu purtau discuții reale” cu alți utilizatori, iar unele mesaje erau lipsite de logică, sugerând utilizarea inteligenței artificiale generative, conform raportului.
„Ce bine este că Putin susține utilizarea armelor pașnice,” afirma unul dintre mesajele postate.
Raportul subliniază că aceste comentarii au comunicat „un mesaj unificat despre o Rusie puternică și de succes și o Ucraină coruptă.”
Principalele teme abordate
Analiștii au identificat sprijinul pentru președintele rus Vladimir Putin, menționat de peste 5.000 de ori, și „admirația față de armata rusă” ca fiind subiecte centrale.
Cea mai frecventă temă a fost criticarea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și a conducerii ucrainene, regăsită în peste 48.000 de comentarii între ianuarie 2024 și aprilie 2025. Aceste comentarii includ acuzații de corupție, consum de droguri și tiranie, conform raportului.
În plus, comentariile critice la adresa autorităților ucrainene și a acțiunilor pe front au fost numărate la 13.500, iar criticile la adresa Occidentului colectiv au fost de 11.798.
Aceste comentarii ar putea fi folosite pentru a „manipula percepția opiniei publice” în teritoriile ocupație și ca „justificare pentru controlul rusesc” în eventualele negocieri de pace.
„Un număr mare de comentarii ce exprimă un punct de vedere specific poate crea falsa impresie că reprezintă opinia majoritară în comunitate, indiferent de veridicitate,” conchide raportul.