Elena Udrea așteaptă verdictul Tribunalului Prahova privind eliberarea sa.

Fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, condamnată la 6 ani în dosarul Gala Bute, se află în așteptarea deciziei Tribunalului Prahova, care judecă joi contestația formulată de Direcția Națională Anticorupție privind liberarea condiționată.
Contestația depusă de Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești a fost înregistrată pe 8 iulie la Tribunalul Prahova, iar procesul a fost programat pentru 17 iulie.
Judecătoria Ploiești a acordat liberarea condiționată a Elenei Udrea pe 1 iulie, în timp ce aceasta se afla internată la spital pentru o intervenție chirurgicală.
DNA a contestat decizia de liberare condiționată invocând gravitatea faptelor și faptul că Elena Udrea a încercat să evite rigorile legii după demararea anchetelor care o vizează.
Elena Udrea are de executat încă 2 ani de închisoare
Elena Udrea a fost condamnată la șase ani de închisoare în cazul Gala Bute, având o sentință care a început pe 16.06.2022 și se va încheia pe 28.08.2027, ținând cont de reducerile de pedeapsă datorate arestului preventiv și perioadei efectuate în alte țări.
Judecătoria Ploiești a argumentat admiterea cererii de liberare condiționată pe baza dovezilor de îndreptare a Elenei Udrea, care nu a fost sancționată disciplinar și a avut un comportament pozitiv pe parcursul încarcerării, conform informațiilor disponibile.
Instanța a stabilit că Elena Udrea a avut de executat o pedeapsă de 2.192 de zile iar, pentru a deveni eligibilă pentru liberarea condiționată, era necesar să fi îndeplinit cel puțin 1.461 de zile.
„În contextul în care condamnatul a acumulat 1.478 de zile efectuate și câștigate, instanța consideră că sunt îndeplinite condițiile necesare pentru liberarea condiționată, ținând cont și de timpul scurs de la depunerea cererii”, se menționează în document.
„Comportamentul său a fost constant pozitiv”
Instanța a observat că Elena Udrea a participat la activități lucrative în închisoare, acumulând astfel 81 de zile considerate executate grație muncii depuse.
„Conform caracterizării realizate de administrația penitenciarului, Elena Udrea a demonstrat pe parcursul executării pedepselor o conduită constant pozitivă, respectând normele instituționale și implicându-se activ în programele educaționale și de asistență psihosocială”, au declarat judecătorii.
Magistrații au mai subliniat că activitatea Elenei Udrea relevă dovezi clare de îndreptare, ceea ce a condus la propunerea sa pentru liberarea condiționată, deoarece toate cerințele legale au fost respectate.
Pe parcursul detenției, Elena Udrea nu a primit sancțiuni disciplinare și a fost recompensată de 16 ori, ultima distincție fiind acordată în 16.05.2025.
De asemenea, instanța a adus aminte că Elena Udrea are în întreținere o fiică minoră, având obligații legale și morale de sprijin, creștere și educare.
Pe lângă condamnare, Elena Udrea a fost obligată să achite 9 milioane de lei ca prejudiciu adus statului. Deși ANAF a început proceduri de executare, recuperarea sumei s-a dovedit a fi o sarcină dificilă, instituția anunțând anterior că a reușit să recupereze doar 1% din total.