„Nicio altă explicație rațională”. Identitatea pilotului suspectat că a oprit combustibilul înainte de prăbușirea avionului în India

O conversație din cabina de pilotaj a fost obținută și arată că, în timpul zborului Air India ce s-a prăbușit luna trecută, căpitanul a întrerupt alimentarea cu combustibil a motoarelor avionului, conform unei relatări din partea Wall Street Journal, citată de Reuters.
Tabloidul a menționat surse care sunt la curent cu evaluarea preliminară a dovezilor găsite în ancheta desfășurată pentru accidentul din 12 iunie în care un Boeing 787 Dreamliner s-a prăbușit în Ahmedabad, India, având ca rezultat decesul a 260 de persoane.
Raportul preliminar publicat sâmbătă de Biroul de Investigare a Accidentelor Aeriene din India a relevat că unul dintre piloți a fost auzit pe înregistrare întrebându-l pe celălalt de ce a oprit alimentarea cu combustibil, iar răspunsul a fost că nu s-a făcut acest lucru.
Anchetatorii nu au stabilit care dintre cei doi piloți, căpitanul Sumeet Sabharwal sau copilotul Clive Kunder, a făcut declarațiile respective, având o experiență totală de zbor de 15.638 de ore și, respectiv, 3.403 ore.
Copilotul, Kunder, a întrebat de ce Sabharwal a mutat comutatoarele de combustibil în poziția „oprit” la scurt timp după decolare, conform informațiilor din Wall Street Journal.
Ziarul nu a furnizat dovezi că Sabharwal a acționat asupra comutatoarelor, cu toate acestea, a menționat piloți din SUA care au analizat raportul autorităților indiene, afirmând că Kunder, care pilota avionul, ar fi avut mâinile ocupate cu manevrarea comenzilor.
Biroul de Investigare a Accidentelor Aeriene, Direcția Generală a Aviației Civile, Ministerul Aviației Civile și Air India, împreună cu sindicatele piloților din India, nu au oferit un răspuns imediat la solicitările Reuters pentru comentarii asupra informațiilor publicate de Wall Street Journal. Boeing a refuzat să comenteze.
Oprirea combustibilului pentru motoare
Conform raportului preliminar, comutatoarele care opresc alimentarea cu combustibilul pentru motoare au fost activate aproape simultan, ceea ce a dus la lipsa de carburant pentru motoare.
Avionul Boeing 787-8 Dreamliner, care se îndrepta spre Londra, a decolat din Ahmedabad și a început să piardă altitudine imediat după decolare.
Imaginile surprinse de camerele de supraveghere au arătat că o sursă de energie de rezervă, cunoscută sub numele de turbină cu aer dinamic, a fost activată, semnalând o pierdere de putere a motoarelor.
Comutatoarele de combustibil au fost readuse în poziția de funcționare, iar avionul a încercat automat să repornească motoarele, conform raportului.
Totuși, avionul era poziționat prea jos și nu avea suficientă viteză pentru a se redresa, a explicat expertul în siguranța aviației, John Nance.
Accidentul a dus la impactul avionului cu mai mulți copaci și un coș de fum înainte de a se prăbuși peste un campus medical, omorând 19 persoane de la sol și 241 dintre cele 242 aflate la bordul aeronavei.
„Nicio altă explicație rațională”
Într-o comunicare internă emisă luni, directorul general al Air India, Campbell Wilson, a precizat că raportul preliminar nu a identificat defecțiuni mecanice sau de întreținere, confirmând că toate lucrările necesare au fost efectuate.
Raportul preliminar al AAIB nu cuprinde recomandări de siguranță pentru Boeing sau pentru producătorul motoarelor, General Electric.
După publicarea raportului, Administrația Federală a Aviației din SUA și Boeing au emis notificări private conform cărora dispozitivele de blocare a comutatorului de combustibil de pe avioanele Boeing sunt sigure, potrivit unui document analizat de Reuters și susținut de patru surse avizate.
Probele circumstanțiale sugerează din ce în ce mai mult că un membru al echipajului a acționat comutatoarele de combustibil, având în vedere că nu există „nicio altă explicație rațională” conform informațiilor disponibile până acum, a afirmat Nance.
Totuși, anchetatorii au nevoie să examineze în continuare toți factorii și să excludă altele care ar putea fi implicate în accident, ceea ce va necesita vreme, a adăugat el.
O dispută veche în aviație, revigorată
Cele mai multe accidente aeriene sunt cauzate de mai mulți factori, iar conform reglementărilor internaționale, raportul final trebuie să fie elaborat în termen de un an de la accident.
Incidentul Air India a readus în discuție necesitatea instalării camerelor video în cabina de pilotaj a avioanelor de linie.
Nance a menționat că anchetatorii ar fi putut beneficia semnificativ de pe urma imaginilor video din cabina de pilotaj în cazul zborului Air India.
Air India a atras atenția și în alte privințe după acest accident.
Agenția Europeană pentru Siguranța Aviației a anunțat că va investiga compania aeriană low-cost Air India Express, în contextul unor informații că transportatorul nu a respectat directivele pentru înlocuirea la timp a unor componente ale motorului unui Airbus A320 și a falsificat documentele pentru a dovedi conformitatea.