ANAF reconsideră decizia și „revocă” notificarea ce a generat nemulțumiri în rândul contabililor și contribuabililor. „Ne cerem scuze”

ANAF reconsideră decizia și „revocă” notificarea ce a generat nemulțumiri în rândul contabililor și contribuabililor. „Ne cerem scuze”
ANAF Inquam Photos / Octav Ganea

Agenția Națională de Administrare Fiscală a declarat joi că „se revocă solicitarea” prin care a cerut mai multor contribuabili să completeze, în termen de 10 zile lucrătoare de la primirea notificării, un document referitor la cheltuielile efectuate în perioada 2020–2024.

ANAF a menționat: „Vă informăm că solicitarea de transmitere a informațiilor a fost revocată. Vă mulțumim pentru înțelegere și ne cerem scuze pentru disconfortul creat”, conform mesajului oficial emis.

Această solicitare fusese înaintată prin intermediul Spațiului Privat Virtual și a provocat controverse majore printre contabili și antreprenori. Mulți contabili au afirmat că această cerere nu este susținută de un temei legal.

Valentina Saygo, economist, contabil și antreprenor, a declarat că notificarea a fost adresată în special firmelor clasificate ca fiind contribuabili mijlocii, fără a fi justificată printr-o bază legală clară.

„Din informațiile disponibile și din ce s-a discutat recent în grupurile de contabili, se pare că este vorba despre contribuabilii mijlocii. Am aflat că de la diferite județe au primit acest mesaj în SPV”, a declarat Valentina Saygo, managing partner la Ask for Accounting și președinte al Patronatului Antreprenorilor Contabili din România (PACR).

Ea a adăugat că amenzile pentru cei care nu respectă astfel de solicitări din partea ANAF pot ajunge la sume importante, de mii de lei, în funcție de categoria în care se încadrează contribuabilii.

Un aspect major de nemulțumire exprimat de experți în legătură cu solicitările recente ale ANAF viza faptul că informațiile cerute erau deja disponibile în baza de date a instituției fiscale.

„Contribuabilii mijlocii au obligația de a depune SAF-T încă din 2023. Prin urmare, ANAF deține deja aceste date, astfel că nu înțelegem de ce suntem solicitați să furnizăm informații suplimentare în raport cu declarațiile pe care deja le trimitem în mod regulat”, a mai declarat Valentina Saygo.

Recomandari
Show Cookie Preferences