„O a doua Ucraină”: Zaharova acuză Vestul de transformarea Moldovei în bază NATO pentru Rusia

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a declarat joi că țările occidentale pregătesc pentru Republica Moldova rolul unei „a doua Ucraine”, afirmând această teorie fără a prezenta dovezi, în cadrul unei declarații preluate de agenția de presă EFE.
Zaharova a susținut că „Occidentul încearcă prin toate metodele să transforme Moldova într-o bază militară NATO pentru o potențială confruntare cu Rusia”, comentând pe marginea summitului Moldova-UE desfășurat la începutul acestei luni.
Aceasta a subliniat intenția autorităților moldovene de a „desființa statutul de neutralitate al țării”.
„Din nou, se observă o militarizare a Moldovei în interesul NATO. De asemenea, ţara colaborează activ cu membrii NATO și desfășoară exerciții comune cu forțele Alianței”, a adăugat Zaharova, menționând că, în 2024, au fost realizate 30 de exerciții între Republica Moldova și NATO.
Moscova consideră că aceste acțiuni indică faptul că Occidentul dorește să transforme Republica Moldova într-o „a doua Ucraină”.
Zaharova a reluat acuzațiile formulate de Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR), care a afirmat recent că NATO se pregătește intens să implice Republica Moldova într-un posibil conflict cu Rusia, declarând că țara este militarizată în contextul războiului din Ucraina.
Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, a reacționat pe rețelele sociale la aceste comentarii, susținând că „s-au demarat eforturi intense pentru a răspândi dezinformări, iar de la Kremlin vor curge minciuni menite să submineze suveranitatea Moldovei”. Aceasta a respins acuzațiile referitoare la dorința sa de a conduce țara spre război.
Ursula Von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat pe 4 iulie, la primul summit UE-Moldova, că viitorul Republicii Moldova „se află în Uniunea Europeană” și că acesta „nu poate fi și nici nu va fi condiționat de acțiunile Rusiei”.
De asemenea, Maia Sandu a afirmat că aderarea la UE „nu este un vis imposibil”, precizând că moldovenii „lucrează constant pentru a realiza acest obiectiv”.
Summitul a avut loc cu doar câteva luni înainte de alegerile legislative importante din Republica Moldova, unde Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), aflat la putere, este cotat cu șanse de câștig, dar o coaliție a opoziției pro-ruse ar putea schimba soarta acestora.
La fel ca în cazul referendumului pro-european din luna octombrie, când votul favorabil pentru aderarea Moldovei la UE a fost determinat în mare măsură de diaspora, se așteaptă ca aceasta să fie din nou cheia succesului, mulți moldoveni trăind și lucrând în țări precum Italia, Spania, Portugalia și România.