Zeci de protestatari solicită demisia șefului Poliției Prahova, după uciderea unei tinere în comuna Lipănești

Zeci de protestatari solicită demisia șefului Poliției Prahova, după uciderea unei tinere în comuna Lipănești
Aproximativ 20 de persoane cer demisia sefului Politiei Prahova dupa uciderea Andreei. Inspectoratul General al Politiei Romane, Bucuresti, 17 iulie 2025. Inquam Photos / Alexandru Nechez

Membrii comunității Declic au desfășurat o acțiune joi, în fața sediului IGPR din București, cerând demiterea șefului Poliției Prahova, ca urmare a uciderii, acum o lună, a unei tinere de 22 de ani de către fostul ei iubit, raportează Agerpres.

Sub sloganul „Uniformă pătată de sânge și nepăsare”, protestatarii au adus un manechin cu mâinile și fața acoperite cu vopsea roșie, simbolizând sângele, și și-au inscripționat pe mâini mesajul „Demiterea”, referindu-se la conducerea Poliției Județene Prahova.

„După moartea tinerei din Prahova, comunitatea Declic a inițiat o petiție care a strâns rapid 26.000 de semnături, cerând ca vinovăția să fie sancționată. Vinovații nu sunt doar partenerul care a comis crima, ci și polițiștii din județ – conform relatărilor din presă, mai multe persoane, inclusiv o mătușă a victimei, au afirmat că au informat poliția despre situația acesteia. Cu doar câteva zile înainte, victima ceruse ajutorul poliției, dar se pare că asistența a fost insuficientă, iar femeia a decedat”, a declarat Antoniu Bumb, membru al Declic.

Bumb a subliniat că se așteaptă o reacție din partea poliției.

„Nu dorim doar o demisie simbolică, ci un mesaj clar pentru toți șefii polițiilor județene: dacă există complicitate cu agresorii și ignorare a victimelor, riscați să pierdeți funcțiile voastre în cazul unor tragedii”, a afirmat Bumb.

El a explicat că, după o lună de la crimă, nu a fost identificat niciun responsabil și că poliția din Prahova a rămas în spatele procedurilor.

„Toate interviurile presei și informațiile obținute de la fața locului sugerează o complicitate a poliției. Vecinii și rudele au confirmat că poliția știa de ani de zile despre situația de abuz în care se afla femeia. Aceasta a fost dusă la cerșit în străinătate, a sunat de mai multe ori la 112, și era un caz bine cunoscut. Deși poliția susține că s-au respectat procedurile, în contextul în care se știa despre violență, victima ar fi trebuit să fie protejată”, a adăugat Antoniu Bumb.

El a insistat că nu este suficient să se declare că s-au respectat procedurile, ci trebuie transmis un mesaj clar – „dacă tolerezi abuzurile și, în urma acțiunilor inadecvate ale poliției, o femeie moare, atunci tu, ca șef al Poliției, îți pierzi funcția.”

Au fost înregistrate trei apeluri la 112, inițiate de tânără, în 2024

O anchetă internă a fost începută în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Prahova, ca urmare a crimei. Comisarul șef de poliție Ginel Preda a declarat că în 2025 nu au fost raportate conflicte între aggressor și tânăra de 22 de ani.

„Verificările efectuate au arătat că poliția din Boldești Scăeni a înregistrat trei apeluri făcute prin 112 de către victimă în legătură cu un conflict cu concubinul, în anul 2024. De asemenea, a fost identificat un apel din septembrie 2022, efectuat de mama victimei, în care se menționa un conflict cu autorul crimei, în care era și victima. (…) În 2025 nu au existat conflicte între cei doi sau între ei și mama. Nu au fost primite sesizări”, a precizat Ginel Preda.

Referitor la celelalte sesizări, acestea au fost de natură verbală, conform comisarului șef Ginel Preda.

„Victima nu a solicitat niciodată emiterea unui ordin de protecție. La nicio intervenție nu s-a cerut intervenția ambulanței pentru constatarea unor vătămări ale victimei”, a adăugat Ginel Preda.

Recomandari
Show Cookie Preferences