CSM anunță că România ocupă locul 22 din 27 în Uniunea Europeană la salariile nete pentru judecătorii debutanți

CSM anunță că România ocupă locul 22 din 27 în Uniunea Europeană la salariile nete pentru judecătorii debutanți
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Consiliul Superior al Magistraturii a comunicat marți că România se află în partea de jos a clasamentului european în ceea ce privește veniturile nete ale judecătorilor la început de carieră, conform unei analize realizate de Comisia Europeană pentru Eficiența Justiției (CEPEJ), publicată în luna iulie 2025.

CSM a subliniat că, în ceea ce privește venitul net al unui judecător debutant, după includerea sporurilor, România se plasează pe locul 22 din 27 de țări, având o situație similară cu Grecia, Slovenia și Croația.

De asemenea, CSM a menționat că țările aflate în fața României au o diferență de salarizare semnificativă, cu un plus net de peste 20-30% pe lună, în special Polonia, Lituania și Bulgaria.

Conform aceleași surse, venitul brut lunar al judecătorilor debutanți plasează România pe locul 20 din 27, având un nivel similar cu Lituania, în vreme ce primele poziții sunt ocupate de Irlanda, Danemarca și Malta.

Studiul CEPEJ analizează datele din aproximativ 27 de state membre ale Uniunii Europene, evaluând atât veniturile brute, cât și cele nete ale judecătorilor.

CSM a precizat că, dintr-un total de 5.345 de posturi prevăzute în schema națională, 2.463 (aproximativ 46%) se află la nivelul judecătoriilor. Venitul crește în funcție de gradul instanței, judecătorii de tribunal având salarii cu 11% mai mari decât cei de la judecătorie, iar judecătorii de la curțile de apel câștigând cu 13% mai mult decât cei de la tribunal.

CSM a observat, bazându-se pe statistica prezentată în studiul CEPEJ din 2025, că venitul net al judecătorilor din România, în urma includerii sporurilor, plasează țara pe o poziție defavorizată, fiind devansată de 21 de țări cu veniturile nete mult superioare.

Recomandari
Show Cookie Preferences