Maia Sandu, reacție fermă după acuzațiile spionului-șef al lui Vladimir Putin privind un posibil război cu Rusia

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a oferit o reacție imediată luni seara, răspunzând acuzațiilor formulate de Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR), care a susținut că NATO planifică implicarea Chișinăului într-un conflict cu Moscova. Sandu a caracterizat aceste declarații ale SVR ca fiind „aberații” invenții ale „laboratoarelor Kremlinului”, potrivit relatărilor mass-media din România.
„Laboratoarele de dezinformare sunt active la capacitate maximă. În perioada următoare, vom fi bombardați cu minciuni orchestrate de Kremlin, menite să submineze suveranitatea Moldovei și să o aducă sub influența unor interese externe. Cei care comit atrocități, aruncând bombe asupra zonelor de locuit, vor încerca să răspândească panică printre moldoveni, insinuând că eu aș dori război sau aș încălca Neutralitatea națională”, a scris Maia Sandu pe platformele sociale.
Maia Sandu a reafirmat că „în Moldova este pace și va rămâne pace atâta timp cât ne menținem pe calea europeană”.
„Un viitor european înseamnă că moldovenii aleg continuu pacea pentru poporul nostru. Numai în Uniunea Europeană, țara noastră poate beneficia de protecție pe termen lung. Războiul inuman încalcă dreptul nostru la alegere și vine din afară pentru a distruge viețile noastre. Pacea este o alegere, iar aceasta este alegerea noastră”, a declarat șefa statului moldovean.
De asemenea, Maia Sandu a subliniat că viitorul Republicii Moldova este legat de Uniunea Europeană, având în vedere că moldovenii au votat pentru integrarea în acest bloc comunitar în cadrul referendumului din octombrie anul trecut.
„Moldova a ales – Uniunea Europeană va fi casa noastră comună. Moldovenii mi-au dat mandatul de a menține pacea și de a aduce Moldova în UE. Ne așteaptă provocări, dar nu vom cădea în capcana urii și divizării organizate din afară. Continuăm pe drumul corect”, a subliniat aceasta.
Serviciul de informații din Rusia, condus de Serghei Narîșkin, a formulat acuzații grave împotriva Republicii Moldova
Într-un comunicat emis luni, Serviciul de Informații Externe al Rusiei (SVR), agenția de spionaj condusă de Serghei Narîșkin, a declarat că NATO „se pregătește activ” să folosească Republica Moldova ca „berbec” într-un posibil conflict militar cu Rusia.
„NATO transformă Moldova într-un nou berbec militar în confruntarea cu Rusia”, se arată în comunicat. „Conform informațiilor obținute de SVR, NATO intenționează să utilizeze Moldova într-un conflict militar eventual cu Rusia. La Bruxelles, s-a decis accelerarea transformării acestei țări într-un avanpost avansat al alianței pe flancul estic, având în vedere avansurile Forțelor Armate Ruse în Ucraina”, subliniază comunicatul citat.
SVR afirmă, de asemenea, că NATO plănuiește să folosească cetățenii moldoveni drept „carne de tun” în timpul „operațiunilor militare împotriva trupelor rusești”.
„În cazul unui conflict direct între NATO și Rusia, conform planului redactat la Bruxelles, moldovenii vor suferi cel mai mult. Aceștia ar trebui să devină «carne de tun» în timpul acestor acțiuni militare. În acest context, conducerea NATO obligă Chișinăul să adopte conceptele de război conform standardelor NATO. Armată moldovenească este inundată cu instructori militar din statele alianței, fiind desfășurate centre de instruire specializate”, se mai menționează în comunicatul SVR.
Acuzații privind legătura dintre Maia Sandu și România
Serviciul de Informații Externe din Rusia susține că implementarea scenariului NATO care ar implica Republica Moldova într-un conflict cu Rusia ar reprezenta „începutul sfârșitului” pentru țara.
„Președinta Maia Sandu a fost acuzată de multă vreme de a propulsa sistematic Republica Moldova către România, al cărei cetățean este. Dar acum devine evident că Sandu și echipa sa au intenția de a înstrăina Moldova prin integrarea în NATO, cu scopul de a o „rupe” de Rusia”, susține SVR.
„Se pare că faima lui [liderului ucrainean Volodimir] Zelenski nu-i oferă liniște iubitorului de integrare europeană”, mai afirmă sursa citată.
Comunicatul SVR a fost emis în contextul în care, în ultimele luni, media și oficiali din Republica Moldova au semnalat o campanie amplă de dezinformare lansată de Moscova, care are ca scop influențarea alegerilor parlamentare pe care Chișinău le va organiza pe 28 septembrie.
Un sondaj de opinie publicat pe 30 iunie indica că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), condus de Maia Sandu, ar obține 49 de locuri în noul Parlament al Republicii Moldova - cu două locuri mai puțin decât necesar pentru majoritate, iar procentajul de 40,4% reflectă răspunsurile a 30% dintre participanții la sondaj care nu au declarat pe cine vor vota.