Acțiune semnificativă împotriva unor hackeri pro-ruși care vizează Europa. S-au recrutat mii de voluntari și s-au furnizat liste cu obiective occidentale.

Germania și Spania au emis mandate de arestare pentru șapte suspecți membri ai unei grupări de hackeri pro-ruși, acuzați de efectuarea de atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice, producătorilor de armament, companiilor de energie și autorităților publice, conform Reuters.
Aceste mandate au fost rezultatul unei acțiuni internaționale la care au participat și autoritățile din SUA, Franța, Suedia, Italia, Olanda și Elveția, au anunțat procurorii germani și agenția polițienească europeană Europol, în comunicate separate.
Procurorii germani au declarat că marți au coordonat o operațiune desfășurată în mai multe țări, percheziționând 24 de locații legate de grupul de hackeri, care se autointitulează „NoName057(16)”, inclusiv una în Berlin și două în Bavaria.
Autoritățile germane au emis șase mandate de arestare (cinci dintre acestea fiind publice), iar autoritățile din Spania au emis al șaptelea.
Gruparea NoName a recurs la aplicația de mesagerie Telegram pentru a atrage peste 4.000 de voluntari, care și-au oferit sistemele pentru a lansa atacuri de tip „distributed denial of service” (DDoS) asupra serverelor instituțiilor esențiale, conform procurorilor germani.
De asemenea, au fost percheziționate și locații legate de voluntarii din grupul de pe Telegram.
În ultimii ani, gruparea NoName, ce promovează interesele rusești, a fost suspectată de realizarea unor atacuri cibernetice reușite împotriva Ucrainei și site-urilor guvernamentale, infrastructurii, sectorului bancar și sistemelor de sănătate și telecomunicații din țările europene care au susținut Ucraina în conflictul cu Rusia.
Autoritățile europene manifestă o îngrijorare crescândă privind amenințările hibride despre care afirmă că provin din Rusia.
În această situație, procurorii nu au stabilit o legătură concretă între suspecți și vreun stat.
„Scopul atacurilor asupra unor obiective germane era de a atrage atenția presei și, în consecință, de a influența procesul decizional politic și social din Germania”, precizau procurorii.
Procurorii și Europol au făcut publice numele și fotografiile a cinci dintre persoanele căutate, toți cetățeni ruși, despre care se presupune că trăiesc în Rusia. Un alt mandat de arestare german nu a fost divulgat public.
Voluntari în număr mare, plăți în criptomonede și liste de obiective occidentale.
Europol a menționat că voluntarii au fost recrutați prin canale rusești, grupuri de chat, rețele sociale și aplicații de mesagerie, fiind adesea invitați să se alăture și prin forumuri de jocuri și hacking.
Autoritățile italiene au informat că simpatizanții au primit liste de obiective occidentale și au fost echipați cu software-ul necesar pentru a desfășura atacurile.
Conform autorităților italiane, organizația – care efectua plăți în criptomonede – deținea o „linie principală de comandă și control în Federația Rusă”.
Grupul administra, de asemenea, propria sa rețea de botnet – un sistem de computere infectate cu malware și controlate de hackeri – alcătuită din câteva sute de servere, pentru a amplifica efectele atacurilor, mai explicau autoritățile italiene.
Autoritățile din Cehia, Finlanda, Lituania și Polonia au contribuit, de asemenea, la această investigație, potrivit Europol, care a coordonat întreaga acțiune.