Anunțul Ministrului Sănătății privind prima strategie națională de screening: „Include mai mult decât screeningul pentru cancer”

Anunțul Ministrului Sănătății privind prima strategie națională de screening: „Include mai mult decât screeningul pentru cancer”
Screening / Foto: Yuri Arcurs | Dreamstime.com

În curând, România va lansa prima sa strategie națională de screening, conform unei declarații făcute miercuri de către ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, într-o conferință de presă. Este de așteptat ca implementarea să înceapă în luna august.

Ministrul a subliniat că această inițiativă nu se limitează doar la screeningul cancerului, dar se extinde și la prevenția bolilor cronice, cum ar fi cele cardiovasculare, cerebrovasculare, precum și screeningul neonatal.

Noua strategie de screening va fi disponibilă atât pentru pacienții asigurați, cât și pentru cei neasigurați, a adăugat Alexandru Rogobete.

Conform raportului „Health at a Glance: Europe 2024. State of Health in the EU Cycle”, publicat de Comisia Europeană și OECD, România se află în situație alarmantă în ceea ce privește prevenția și screeningul.

Țara noastră ocupă ultima poziție în Uniunea Europeană atât în ceea ce privește acoperirea vaccinală, cât și screeningul pentru anumite tipuri de cancer.

De asemenea, România se plasează pe ultima poziție din UE în ceea ce privește numărul de mamografii efectuate femeilor cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani, această metodă fiind esențială pentru depistarea cancerului la sân.

Referitor la screeningul pentru cancerul de col uterin – unde înregistrăm cele mai mari rate de îmbolnăvire și deces din UE – România se află pe antepenultimul loc la numărul de femei cu vârsta între 20 și 69 de ani care participă la screening.

Recomandari
Show Cookie Preferences