Eșecul Wizz Air în expansiunea pe noi piețe globale: O decizie complicată

Wizz Air, a treia cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa, își restrânge planurile internaționale și va închide filiala din Abu Dhabi începând cu 1 septembrie.
Confirmarea acestei decizii a fost emisă printr-un comunicat oficial, după ce în ultimele zile majoritatea zborurilor operate de aeronavele companiei din Emiratele Arabe Unite au fost scoase de la vânzare.
Planuri neîmplinite
Deschiderea filialei din Abu Dhabi ar fi trebuit să fie prima etapă a extinderii Wizz Air în India, în alte state asiatice și în anumite regiuni din Africa.
Această expansiune s-a dovedit a fi fără succes, generând pierderi financiare considerabile, agravate de dificultăți tehnice cu motoarele moderne și de contextul geopolitic complicat, evidențiind totodată provocările cu care se confruntă compania.
Focus pe piața europeană
Compania maghiară de transport aerian low-cost vorbește despre o „realiniere strategică” menită să întărească concentrarea operațiunilor în „Europa Centrală și de Est, precum și pe anumite piețe din Europa de Vest”, inclusiv Italia.
Închiderea filialei din Abu Dhabi vine după o evaluare amănunțită a dinamicii pieței, provocărilor operaționale și schimbărilor geopolitice din Orientul Mijlociu.
„Decizie dificilă, dar necesară”
Wizz Air va ieși și din parteneriatul său cu fondul de investiții local ADQ. CEO-ul, József Váradi, a subliniat că „mediul operațional s-a modificat considerabil. Constrângerile în lanțul de aprovizionare, instabilitatea geopolitică și accesul restricționat la piață au complicat menținerea ambițiilor noastre originale.”
„Deși a fost o decizie dificilă, este cea corectă, având în vedere circumstanțele actuale. Ne concentrăm în continuare pe piețele noastre principale și pe inițiative care îmbunătățesc serviciile oferite clienților și aduc valoare acționarilor.”
Concurența pe piața locală
Dificultățile în a contracara competiția, care include mari companii din Golf precum Etihad și Emirates, au fost evidente încă din martie, când Wizz Air a fost nevoită să anuleze lansarea rutei Milano Malpensa-Abu Dhabi cu Airbus A321XLR.
Conform informațiilor, compania nu a reușit să vândă un număr corespunzător de bilete, parțial din cauza competiției acerbe pe aceeași rută.
Performanțe financiare
Wizz Air continuă să facă față consecințelor problemelor legate de motoarele Pratt & Whitney GTF, care necesită inspecții de aproximativ 12 luni și care au dus la retenția la sol a aproape 20% din flota sa de avioane Airbus A320neo.
În ultimele douăsprezece luni fiscale, compania a raportat un profit net de 213,9 milioane de euro, în scădere cu 42% față de anul anterior, iar profitul operațional a scăzut cu 62%. De asemenea, Wizz Air a beneficiat de credite și compensații în valoare totală de 353,6 milioane de euro.
La sediul din Abu Dhabi, Wizz Air a operat o flotă formată din 12 aeronave: opt Airbus A321 și patru Airbus A321neo. Potrivit datelor, pentru întreg anul 2025, compania a scos la vânzare 3,5 milioane de locuri pe rutele din Emirate, din care aproape 1,3 milioane pentru ultimele patru luni, care nu vor mai fi disponibile având în vedere închiderea companiei pe 1 septembrie.