Peste 65% dintre români consideră că țara se află într-un pericol iminent, conform unui nou sondaj / Explicația unui sociolog privind tensiunea socială

Peste 65% dintre români consideră că țara se află într-un pericol iminent, conform unui nou sondaj / Explicația unui sociolog privind tensiunea socială
Drapelul Românie pe fundalul unor nori negri. Foto: Fotokon | Dreamstime.com

Un sondaj recent realizat de INSCOP Research relevă că mai mult de 65% dintre români percep că România este în pericol într-o măsură mare sau foarte mare, directorul Institutului, Remus Ștefureac, subliniind absența unei categorii de populație care să fie relaxată în privința acestei percepții.

„După cea mai semnificativă criză sanitară din ultimul secol și peste 3 ani de conflict direct la granițele României, generat de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, anxietatea populației era deja crescută. În acest context, sentimentul general că România se află într-un pericol a fost intensificat de criza severă a regimului democratic din ultimele 30 de ani,” a declarat Ștefureac.

„Acest lucru explică de ce 65,2% dintre români au raportat, în ultimele 6 luni, un sentiment puternic sau foarte puternic că țara este în pericol. Deși taberele politico-ideologice pot interpreta sursele pericolului diferit, intensitatea anxietății este crescută, indiferent de opțiunile politice. De asemenea, nu există nicio categorie de populație care să fie mai relaxată în privința percepției pericolului, confirmând astfel tensiunea prezentă în societatea românească,” a mai adăugat sociologul.

Rezultatele sondajului INSCOP privind percepția pericolului

Potrivit sondajului, 37.1% dintre români afirmă că în ultimele 6 luni au simțit că România se află într-un pericol iminent în mare măsură, 28.1% în măsură mare, 18.2% în mică măsură, iar 15.3% în foarte mică măsură sau deloc. 1.3% nu știu sau nu răspund.

Categoriile care au raportat cel mai frecvent sentimentul de pericol sunt votanții USR și AUR, tinerii cu vârste între 18 și 29 de ani, precum și locuitorii din București. De cealaltă parte, votanții PNL și PSD, alături de cei din mediul urban mic, au declarat că au avut sentimentul că România este în pericol într-o măsură mai mică.

14.5% dintre respondenți consideră că sursa pericolului provine din afara țării,4414.5% că este o amenințare internă, iar 35.1% percep pericolul ca provenind din ambele surse. Ponderea non-răspunsurilor reprezintă 1.3% din totalul eșantionului. Diferența până la 100% include persoanele care nu au simțit un pericol major.

Votanții PSD tind să considere că pericolul provine din afară, în timp ce votanții AUR, tinerii cu vârste între 18 și 29 de ani și angajații din sectorul public au o percepție mai mare asupra amenințărilor interne. Persoanele cu studii superioare, votanții USR și locuitorii din București, precum și din mediul urban mare, consideră că pericolul provine în egală măsură din ambele surse.

  • Metodologia: Datele au fost colectate între 20-26 iunie 2025. Metoda de cercetare utilizată a fost interviul pe baza unui chestionar. Înregistrările au fost realizate prin metoda CATI (interviuri telefonice), cu un eșantion simplu, stratificat de 1150 de persoane, reprezentativ pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârste de 18 ani și peste. Marja maximă de eroare a datelor este de ± 2.9%, la un grad de legitimitate de 95%.
  • BAROMETRUL Informativ.ro – INSCOP Research este o cercetare de opinie lunară efectuată de INSCOP Research la solicitarea platformei de știri Informativ.ro, în colaborare cu think-tankul Strategic Thinking Group.

Imaginea articolului: © Fotokon | Dreamstime.com

Recomandari
Show Cookie Preferences