VIDEO: Felix Baumgartner și saltul care a schimbat istoria. Trei recorduri mondiale stabilite după o săritură de aproape 39 de kilometri

VIDEO: Felix Baumgartner și saltul care a schimbat istoria. Trei recorduri mondiale stabilite după o săritură de aproape 39 de kilometri
Felix Baumgartner, cunoscut pentru saltul său pe Pământ dintr-un balon cu heliu din stratosferă, la The Midlands Air Festival, Ragley Hall, Alcester, Warwickshire, Regatul Unit, pe 31 mai 2025. FOTO: - / INSTAR Images / Profimedia

Felix Baumgartner, un cunoscut practicant de sporturi extreme din Austria, a murit joi într-un accident tragic de parapantă în Italia. Celebritatea sa a venit în toamna anului 2012, când a realizat un salt din stratosferă de la o altitudine de aproape 39 de kilometri în SUA, devenind primul om care a depășit viteza sunetului în cădere liberă.

În cursul vieții sale, Baumgartner a realizat diverse sărituri, inclusiv una de pe statuia lui Hristos din Rio, a zburat cu aripi din carbon peste Canalul Mânecii și a efectuat săritura din stratosferă, generând multe discuții prin acțiunile și declarațiile sale. Născut pe 20 aprilie 1969 în Salzburg, el a visat să zboare încă din copilărie.

„Întotdeauna am dorit să văd lumea de sus”, a declarat Baumgartner într-un interviu pentru agenția austriacă de presă (APA) cu puțin înainte de saltul său. După ce a terminat o ucenicie ca și mecanic auto, s-a alăturat armatei austriace, unde a fost instruit ca parașutist.

Baumgartner a efectuat primul său salt cu parașuta în 1996, de pe podul New River Gorge din Virginia de Vest. Din 1997, a devenit base jumper profesionist, fiind sponsorizat de compania Red Bull din Salzburg. Marca sa înregistrată, care include logo-ul cu flacăra și numărul 502, a fost obținută prin înregistrarea la American B.A.S.E. Association în 1998.

Printre cele mai semnificative realizări ale sale se numără săritura din turnurile Petronas din Kuala Lumpur, Malaezia, în 1999, și săritura de pe statuia lui Hristos din Rio de Janeiro tot în același an.

În 2003, a zburat în cădere liberă folosind o aripă din carbon special proiectată, efectuând un zbor de la Anglia la Franța peste Canalul Mânecii. „A fost cea mai frumoasă dimineață din viața mea”, a declarat el după acel moment.

Cele mai remarcabile proiecte au culminat cu săritura din stratosferă, dorind să devină primul om care a depășit bariera sunetului în cădere liberă de la o înălțime de peste 36 de kilometri, un obiectiv pe care l-a anunțat la începutul anului 2010.

Proiectul, însă, a întâmpinat dificultăți, fiind suspendat în octombrie 2010 din cauza unui litigiu. Baumgartner a comentat despre provocările întâmpinate în procesul de realizare a acestuia: „Când lucrezi atât de mult timp la un proiect, uneori îți pierzi încrederea că acesta va deveni realitate.”

În toamna anului 2012, după realizarea cu succes a două salturi de testare, echipa lui Baumgartner era pregătită pentru saltul final în deșertul din New Mexico.

Pe 14 octombrie 2012, condițiile meteorologice din Roswell au fost favorabile, iar Baumgartner a fost transportat într-o capsulă, cu ajutorul unui balon cu heliu, la o altitudine de aproape 39 de kilometri.

Cu cuvintele „Acum vin acasă”, el s-a aruncat în gol, stârnind aplauze din partea echipei și a familiei sale. După o rotire inițială, acesta s-a stabilizat și a aterizat cu bine în deșert, afirmând: „Uneori trebuie să urci foarte sus pentru a realiza cât de mic ești de fapt.”

Trei recorduri mondiales recunoscute

Federația Aeronautică Internațională (FAI) a validat trei recorduri mondiale legate de acest salt.

Baumgartner a atins o viteză maximă de Mach 1,25, echivalentul a 1.357,6 kilometri pe oră, a realizat săritura de la cea mai înaltă altitudine, de 38.969,40 metri, și a avut cea mai lungă cădere liberă, măsurând 36.402,6 metri.

Această performanță a marcat un moment emblematic în istoria parașutismului și în explorarea umană – deși recordul a fost depășit în 2014 de Alan Eustace.

După proiectul Stratos, Baumgartner a anunțat că se va retrage din sportul profesionist, având ca plan să devină pilot de elicopter de salvare.

„Cred că am realizat tot ce era posibil în domeniul săriturilor cu parașuta. Am ajuns la un punct în care mi-am dat seama că nu mai pot face decât să mă repet”, a declarat el.

Felix Baumgartner a decedat joi, 17 iulie 2025, în urma unui accident tragic de parapantă petrecut în Porto Sant’Elpidio, provincia Fermo, Italia.

La momentul decesului, el avea 56 de ani și era într-o relație stabilă de peste un deceniu cu Mihaela Rădulescu.

Recomandari
Show Cookie Preferences