Pact semnificativ între Germania și Marea Britanie. Detalii despre acord

Pact semnificativ între Germania și Marea Britanie. Detalii despre acord
Un avion Eurofighter Typhoon al Forțelor Aeriene Germane survolează Alaska în timpul exercițiului Arctic Defender 24 la Baza Comună Elmendorf-Richardson, Alaska, pe 8 iulie 2024. FOTO: APFootage / Alamy / Profimedia

Regatul Unit și Germania au semnat joi un acord de prietenie extins, care îmbunătățește relațiile în domeniile apărării și transporturilor, cu ocazia primei vizite a lui Friedrich Merz la Londra în calitate de cancelar. Această vizită de nivel înalt este parte din eforturile de a restabili relațiile dintre Regatul Unit și Uniunea Europeană, conform informațiilor furnizate de Reuters și Politico.

Prin acest acord cuprinzător, cele două națiuni își asumă angajamentul de a colabora mai eficient în materie de securitate, inclusiv oferirea de suport reciproc în cazul unor atacuri armate.

Vizita de o zi a lui Merz vine după una de stat de trei zile efectuată de președintele francez Emmanuel Macron în Marea Britanie, indicând o apropiere mai strânsă între aceste trei puteri europene, în contextul unor amenințări actuale la adresa continentului și incertitudini legate de parteneriatul cu Statele Unite.

Acordul stabilește o cooperare mai strânsă între Germania și Regatul Unit și cu Franța, formalizând pentru prima dată așa-numita „alianță tripartită”.

„Astăzi este un moment istoric pentru relațiile germano-britanice”, a commentat Merz la ceremonia de semnare a tratatului, desfășurată la Muzeul „Victoria and Albert”, cofondat de regina Victoria și soțul său, prințul Albert, de naționalitate germană.

„Ne dorim o aprofundare a colaborării în domeniul apărării, al politicii externe, dar și al politicii economice și interne”, a subliniat cancelarul federal al Germaniei.

La aproape un deceniu după referendumul în care Regatul Unit a ales ieșirea din Uniunea Europeană, acest tratat este un semn al normalizării relațiilor germano-britanice, conform lui Nicolai von Ondarza de la SWP din Berlin. De asemenea, acesta subliniază creșterea semnificației Marii Britanii ca partener în securitate, având în vedere incertitudinile transatlantice.

În prezent, Europa se confruntă cu provocări, cum ar fi noi taxe vamale impuse de SUA, dar și întrebări legate de angajamentul Statelor Unite de a apăra atât aliații europeni, cât și Ucraina împotriva invaziei ruse.

Tratatul conține o clauză de asistență reciprocă care, „în contextul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, assume o importanță deosebită”, a declarat un oficial german recent.

Acordul se bazează pe un tratat de apărare semnat anul trecut, vizând dezvoltarea comună a armelor de atac cu rază lungă de acțiune, și vine după ce Franța și Regatul Unit au decis săptămâna trecută să îmbunătățească colaborarea privind arsenalele lor nucleare.

Astfel, în cadrul noului tratat, Regatul Unit și Germania vor crea pentru prima dată un acord de asistență reciprocă, afirmând că „nu există o amenințare strategică pentru una dintre ele care să nu fie o amenințare strategică pentru cealaltă”.

Colaborare extinsă în domeniul apărării

În cadrul anunțului de joi, Regatul Unit și Germania s-au angajat să „desfășoare campanii comune de export” pentru a atrage comenzi internaționale pentru echipamentele produse împreună, precum avionul de vânătoare Eurofighter Typhoon și vehiculul blindat Boxer.

Aceasta ar putea duce la o creștere a vânzărilor și marca o schimbare semnificativă de la blocarea operată de Germania în trecut, care nu permitea Arabiei Saudite și Turciei achiziționarea de avioane Typhoon.

Avioanele Typhoon sunt fabricate de un consorțiu de companii europene, inclusiv BAE Systems din Regatul Unit și Airbus din Germania, iar guvernele implicate gestionează comenzile. Vehiculul blindat Boxer este realizat de un parteneriat germano-britanic, Rheinmetall BAE Systems Land.

În plus, o companie germană de tehnologie în domeniul apărării, Stark, a decis să construiască o nouă fabrică în Regatul Unit pentru a dezvolta sisteme fără pilot bazate pe inteligență artificială.

Pe lângă aspectele de apărare, tratatul include și un acord pentru realizarea unei noi legături feroviare directe între cele două țări, precum și măsuri comune împotriva migrației ilegale, parte din eforturile de reducere a numărului de solicitanți de azil care ajung în Regatul Unit.

Germania s-a angajat să interzică facilitarea migrației ilegale către Regatul Unit, urmând să modifice legislația până la finalul anului.

Această schimbare va oferi poliției resursele necesare pentru investigarea depozitelor și locurilor utilizate de traficanții de persoane pentru a ascunde ambarcațiunile mici și periculoase destinate traversărilor ilegale.

În anticiparea întâlnirii dintre cei doi lideri, Starmer a salutat acest acord ca fiind „unul deosebit”, care „va apropia Regatul Unit și Germania mai mult ca niciodată”.

Recomandari
Show Cookie Preferences