Donald Trump își critică susținătorii, etichetându-i drept „slabi de înger” într-un mesaj vehement despre dosarul Epstein: „Nu mai vreau susținerea lor!”

Donald Trump își critică susținătorii, etichetându-i drept „slabi de înger” într-un mesaj vehement despre dosarul Epstein: „Nu mai vreau susținerea lor!”
Donald Trump. Foto: Ted Shaffrey / AP / Profimedia

Donald Trump a adresat un atac acerb unei părți din susținătorii săi, susținând că aceștia au fost înșelați de democrații adversari, în contextul încercării sale de a răspunde criticilor legate de gestionarea de către administrația sa a unor dosare controversate legate de Jeffrey Epstein, informează AP.

„Noua lor ȚEAPĂ este această farsă numită Jeffrey Epstein, iar FOȘTII mei susținători au înghițit această minciună pe nerăsuflate”, a scris Trump pe rețeaua sa social media Truth Social, adăugând o înjurătură în mesaj. „Nu și-au învățat lecțiile și probabil nu o vor face niciodată, chiar și după ce au fost înșelați de Stânga Nebună timp de 8 ani lungi”, a continuat el.

„Lăsați-i pe acești slabi de înger să colaboreze cu democrații, să nu îndrăznească măcar să discute despre succesul nostru formidabil și fără precedent, căci nu mai vreau susținerea lor!” a spus Trump.

Conform Associated Press, nu există dovezi că foști oficiali din rândul democraților au falsificat documente sau au avut un rol în alimentarea teoriilor conspiraționiste legate de acest caz, teorii care au fost promovate ani la rând chiar de membri ai administrației Trump.

Această retorică marchează o escaladare semnificativă din partea președintelui republican, care s-a distanțat anterior de anumiți susținători loiali, însă niciodată cu o asemenea intensitate.

Deși Trump nu poate candida legal pentru un nou mandat, are nevoie de sprijinul unui partid unit pentru a-și susține agenda legislativă într-un Congres extrem de divizat, precum și de o bază electorală energizată pentru alegerile de la mijloc de mandat de anul viitor.

Un scandal persistent pentru administrația lui Trump

Controversa privește modul în care administrația a gestionat documentele referitoare la Epstein, care a fost găsit mort în celula sa dintr-o închisoare din New York în august 2019, la câteva săptămâni după ce fusese arestat pentru acuzații de trafic sexual.

Săptămâna trecută, Departamentul de Justiție și FBI au declarat într-un memoriu că Epstein nu avea o „listă de clienți” care să fi fost traficați. De asemenea, au afirmat că nu vor publica alte documente legate de anchetă, în ciuda promisiunilor anterioare făcute de Procurorul General numit de Trump, Pam Bondi.

Kash Patel, numită de Trump în funcția de director FBI, și Bondi au sugerat de mai multe ori că urmează dezvăluiri importante în acest dosar, atât înainte, cât și după confirmarea lor.

„E o nouă administrație și toate informațiile vor fi făcute publice”, afirmase Bondi, o fostă avocat a lui Trump, într-una din ocazii.

Nerespectarea acestor promisiuni a stârnit iritarea celor mai loiali susținători ai lui Trump, care s-au întors în special împotriva lui Bondi. Totuși, Trump a declarat că își menține încrederea în procurorul său general și l-a criticat pe cel care a insistat pe acest subiect.

„Nu înțeleg care este interesul sau fascinația”, a spus el marți, după ce a încercat fără succes să-i convingă pe susținătorii săi să nu mai „piardă timp și energie cu Jeffrey Epstein, un om de care nu-i pasă nimeni”.

„Toți susținătorii mei vor să discute doar despre farsa Jeffrey Epstein,” a declarat Trump

Într-o apariție la Biroul Oval după mesajul său pe Truth Social, Trump a declarat că a „pierdut multă încredere în anumite persoane” în timp ce încerca să încheie acest capitol.

„A fost totul o mare farsă”, a declarat el reporterilor. „A fost orchestrat de democrați, iar anumiți republicani naivi au căzut în plasă”, a subliniat el.

El s-a plâns că Bondi a fost „luată la rost” pentru modul în care a gestionat cazul și a susținut că ea a oferit toate informațiile credibile disponibile legate de Epstein. „Dacă mai găsește și alte informații credibile, le va oferi și pe acelea”, a spus Trump.

El a continuat să se plângă și într-un interviu preînregistrat cu John Solomon, difuzat miercuri seara pe postul Real America’s Voice, afirmând că subiectul Epstein distrage atenția de la realizările sale.

„Toți susținătorii mei vor să discute doar despre farsa Jeffrey Epstein. E incredibil,” a spus el. „E o rușine… voi ține minte”, a adăugat el.

Chiar Trump și aliații săi au alimentat teoriile conspirației

Associated Press mai notează că, deși Trump încearcă acum să ofere vina democraților pentru transformarea lui Epstein într-un subiect principal, el și mulți membri ai administrației sale au promovat mult timp teorii întunecate legate de Epstein, inclusiv propagandă provenită din mișcarea conspiraționistă QAnon, care îl prezintă pe Trump drept un salvator menit să distrugă „statul paralel”.

Comentariile recente nu au fost suficiente pentru a calma pe cei care continuă să ceară răspunsuri. Mai mulți podcasteri și influenceri pro-Trump, care au mobilizat sprijin pentru el în pregătirea alegerilor din 2024, au declarat miercuri că sunt dezamăgiți sau confuzi de declarațiile sale.

Alex Jones, un susținător vehement al lui Trump, a voit modul în care acesta a gestionat cazul Epstein drept „cel mai mare dezastru pe care l-am văzut vreodată”.

„Nu e tipic pentru tine să te comporți așa”, i-a transmis Jones președintelui într-un mesaj video publicat marți. „Te susțin, dar mișcarea pe care tu ai urcat este creația noastră. Tu nu ești mișcarea. Doar ai venit pe val”, a adăugat el.

Benny Johnson, un podcaster conservator, a menționat în emisiunea sa că este un susținător al mișcării lui Trump, dar că vrea să prezinte „situația clar” în numele bazei acestuia. „Poate că nu a fost expus corect președintelui situația”, a subliniat Johnson.

Tensiuni crescute printre susținătorii liderului republican

Președintele Camerei Reprezentanților, republicanul Mike Johnson, a cerut Departamentului de Justiție „să facă informațiile publice și să lase cetățenii să decidă”.

Fostul consilier pentru securitate națională al lui Trump, generalul în retragere Michael Flynn, l-a îndemnat pe președinte într-un mesaj extins să schimbe direcția.

„Tot ce vrem acum este restabilirea unei minime de încredere între guvernul federal și cetățenii pe care acesta trebuie să-i servească. Atât (PUNCT!),” a scris el. „Te rog, strânge-ți echipa și găsiți o modalitate de a depăși asta”, a îndemnat Flynn, considerat o figură proeminentă în rândurile susținătorilor QAnon.

Charlie Kirk, fondatorul organizației conservatoare Turning Point USA, a încercat în podcastul său să atenueze daunele provocate de recentele comentarii ale președintelui.

„Nu luați prea în serios tot ce apare pe Truth Social”, le-a spus el ascultătorilor. „Știu că unii sunt supărați din acest motiv. Nu cred că a dorit să insulte personal pe cineva”, a continuat el.

Cu toate acestea, și Kirk a exprimat frustrare față de modul în care administrația a abordat subiectul.

„Azi este miercuri spre joi. Oamenii sunt foarte, foarte confuzi, iar unii sunt extrem de dezamăgiți și furioși”, a spus Kirk. „Am obținut un progres semnificativ cu generația Z, iar acum ne confruntăm cu o vulnerabilitate majoră. Online, pe TikTok, acest subiect este perceput negativ. Trebuie să rezolvăm asta, putem face asta”, a conchis el.

Deși criticile cele mai acută vin dintr-o minoritate din baza de susținători ai lui Trump, ele nu sunt singurele nemulțumiri legate de modul în care guvernul a gestionat cazul Epstein, conform sondajelor recente.

Un sondaj CNN/SSRS a relevat că aproximativ jumătate dintre adulții din SUA nu sunt mulțumiți de informațiile publicate de guvernul federal în cazul Epstein. Aproximativ 30% au spus că nu contează, iar 20% nu aveau suficiente informații pentru a-și forma o opinie. Foarte puțini au declarat că sunt mulțumiți de informațiile divulgate.

Recomandari
Show Cookie Preferences