Decizia autorităților spaniole în urma violențelor recente: „Ură nu trebuie să înrădăcineze”

Decizia autorităților spaniole în urma violențelor recente: „Ură nu trebuie să înrădăcineze”
Violențe în Torre Pacheco, Spania, 12 iulie 2025. Credit: Martín C. / ContactoPhoto / Profimedia

Autoritățile din Spania au declarat joi că vor intensifica investigațiile privind presupusele infracțiuni comise de grupuri rasiste sau de extremă dreapta, ca urmare a violențelor care au avut loc timp de patru nopți, conform Reuters.

Aceste acte violente au început vinerea trecută, după un atac asupra unui bărbat de peste 60 de ani în orașul Torre Pacheco din regiunea Murcia. Poliția a arestat trei bărbați de origine marocană în urma incidentului demn de menționat, având în vedere că aproximativ o treime dintre locuitorii orașului sunt migranți.

Ministerul de interne a subliniat că specialiștii în inteligența legată de terorism și crime organizate au solicitat includerea infracțiunilor motivate de ură în domeniul lor de activitate și monitorizarea mediului online pentru posibile incitări la violență.

Ministerul a anunțat că grupurile de extremă dreapta vor fi investigate pentru eventuale conexiuni cu mișcări naționale. Anunțul vine în contextul în care guvernul a acuzat partidul naționalist Vox, considerat a treia forță politică din Spania, că provoacă violență în Torre Pacheco.

„Nu putem lăsa urii să se răspândească în societatea noastră”, a declarat Fernando Grande-Marlaska, ministrul de interne al Spaniei, într-o întâlnire cu oficiali din forțele de ordine.

El a adăugat că „criminalitatea nu este în creștere și nu este asociată cu migrația”, răspunzând astfel unui argument frecvent adus de grupurile de extremă dreapta.

Vox a respins vreo vinovăție pentru violențe și a acuzat politicile de migrație ale guvernului socialiștilor.

În ciuda unei creșteri de 54% a numărului de rezidenți străini între 2011 și 2024, criminalitatea a scăzut cu șapte puncte procentuale, iar infracțiunile motivate de ură au scăzut cu 13,8% anul trecut, Spania fiind considerată una dintre cele mai sigure 25 de țări din lume, a adăugat ministrul.

Pe lângă incidentul din Torre Pacheco, proteste au avut loc și în Alcalá de Henares, la vest de Madrid, după ce un bărbat de origine maliană a fost arestat sub suspiciunea de agresiune sexuală aproape de un centru de primire a migranților.

Patru persoane au fost arestate în timpul unui protest neautorizat la același centru și sunt, de asemenea, sub anchetă.

„Atitudini inacceptabile”

Grande-Marlaska a condamnat atacul de la Torre Pacheco, care a provocat violențele recente, și a menționat acțiunile rapide ale poliției, care au reținut cei trei suspecți, inclusiv pe principalul suspect, care încerca să fugă în Franța.

Pe rețelele sociale au circulat apeluri pentru mobilizarea oamenilor în oraș pentru a „proteja spaniolii” și a „vâna nord-africanii”.

„Aceste atitudini sunt inacceptabile și s-au amplificat în ultimii ani, încurajate de anonimatul de pe rețelele sociale și, mai grav, de politicieni iresponsabili”, a adăugat ministrul.

Spania a fost primitoare în ceea ce privește migrația și avantajele economice aduse de aceasta, deși alte guverne europene au adoptat politici mai stricte la frontieră. Totuși, discuțiile despre migrație au revenit în centrul atenției, alimentate de Vox, după ce au fost anunțate planuri de relocare a migranților minori neînsoțiți din Insulele Canare în alte părți ale Spaniei.

Recomandari
Show Cookie Preferences