Un accident aviatic în India a readus în discuție o dispută îndelungată în domeniul aviației

Un accident aviatic în India a readus în discuție o dispută îndelungată în domeniul aviației
Secțiunea cozii avionului Boeing 787-8 al companiei Air India sunt fotografiate într-o zonă rezidențială din apropierea aeroportului din Ahmedabad, pe 14 iunie 2025, după ce aeronava care opera zborul 171 s-a prăbușit la scurt timp după decolare, cu două zile în urmă. Sursă foto: Punit PARANJPE / AFP / Profimedia

Incidentul tragic din luna trecută, implicând un avion al Air India, a reînviat o dezbatere de lunga durată în industria aviației, conform celor relatate de agenția Reuters.

Willie Walsh, o figură proeminentă în domeniul aviației, director al Asociației Internaționale de Transport Aerian și fost pilot comercial, a afirmat recent în Singapore că argumentele pentru instalarea camerelor video în cabina de pilotaj sunt convingătoare, acestea putând lucra în tandem cu înregistrările audio și datele de zbor utilizate de anchetatori în cazurile de accidente.

Experții din aviație au indicat că raportul inițial al Biroului de Investigare a Accidentelor Aeriene din India a generat nelămuriri în legătură cu întreruperea alimentării cu combustibil a motoarelor de către unul dintre piloții zborului Air India 171 chiar după decolare, ceea ce ar fi dus la o situație irecuperabilă.

Accidentul din Ahmedabad, India, a dus la pierderea a 241 din cele 242 de persoane aflate la bordul avionului, precum și la decesul a 19 persoane la sol.

Dilemele pro și contra camerelor video în cabina de pilotaj

Walsh a menționat că, având în vedere informațiile limitate, o înregistrare video ar putea fi extrem de utilă pentru anchetatori, mai ales în evaluarea problemelor de sănătate mintală.

Susținătorii implementării camerelor video în cabina de pilotaj subliniază că acestea ar putea oferi informații suplimentare care lipsesc din înregistrările audio, în timp ce oponenții aduc în discuție îngrijorările legate de confidențialitate și riscurile de abuz, crezând că beneficiază mai puțin anchetele.

Imaginile video s-au dovedit a fi esențiale pentru investigarea accidentului elicopterului Robinson R66 din Australia, care s-a prăbușit în aer în 2023, omorând pilotul, conform unui raport final al Biroului Australian pentru Siguranța Transporturilor.

Raportul a arătat că „pilotul a fost implicat în activități nelegat de zbor, cum ar fi utilizarea telefonului mobil și mâncatul”, ceea ce a pus în evidență lipsa de concentrare.

BAST a apreciat că echiparea elicopterului cu camere din fabrică a fost un pas pozitiv și a încurajat utilizarea acestor dispozitive de către alți producători.

Cereri de instalare a camerelor video în avioanele comerciale din SUA

În 2000, Jim Hall, președintele Consiliului Național pentru Siguranța Transporturilor din SUA, a solicitat Administrației Federale a Aviației să impună dotarea avioanelor comerciale cu dispozitive de înregistrare video în cabina de pilotaj.

Această recomandare a fost făcută în urma incidentului din 1999 al zborului Egyptair 990, când s-a presupus că copilotul a provocat intenționat prăbușirea avionului Boeing 767, soldată cu moartea tuturor pasagerilor.

„În dilema confidențialitate versus siguranță, siguranța trebuie să fie prioritară”, a subliniat John Nance, expert în siguranța aviației, amintind de responsabilitatea morală de a proteja pasagerii.

Anthony Brickhouse, alt expert în domeniu, a susținut necesitatea înregistrării video în cabina de pilotaj pentru a aduce lămuriri, în ciuda reținerilor exprimate de piloți în legătură cu confidențialitatea.

El a adăugat că filmările de la zborul Air India 171 ar fi adus clarificări importante.

Reprezentanții Air India nu au făcut comentarii, iar Biroul de Investigare a Accidentelor Aeriene din India, care urmează să emită un raport final în termen de un an, nu a răspuns solicitărilor de informații.

Controverse în rândul piloților

Sindicatele piloților din SUA, precum Air Line Pilots Association și Allied Pilots Association, susțin că înregistratoarele de voce și de date oferă deja informațiile necesare pentru a determina circumstanțele unui accident, iar camerile video ar putea invada viața privată.

Dennis Tajer, purtător de cuvânt al APA, a afirmat că cererile pentru camere sunt o reacție firescă la stresul generat de necunoștința post-accident, dar a adăugat că datele deja colectate sunt suficiente.

El a sugerat că îmbunătățirea sistemelor existente pentru a capta date mai relevante ar fi o soluție mai bună decât instalarea camerelor video.

John Cox, expert în siguranța aviației, a subliniat riscurile de abuz în cazul utilizării imaginilor video de către companiile aeriene pentru acțiuni disciplinare sau potent, în cazul în care aceste înregistrări ar fi făcute publice.

Îngrijorări legate de confidențialitate printre piloți

Cox a menționat că difuzarea imaginii unui pilot decedat nu este o experiență pe care familia acestuia ar trebui să o suporte.

Dacă se poate asigura confidențialitatea globală a înregistrărilor video, ar putea lua în considerare argumentele pentru instalarea camerelor, a observat el.

Înregistrările vocale din cabina de pilotaj sunt de obicei tratate ca fiind confidențiale de către anchetatori, care preferă ca acesta să fie prezentat în rapoarte finale.

Cu toate acestea, Federația Internațională a Asociațiilor Piloților de Linie s-a arătat sceptică în privința asigurării confidențialității în ceea ce privește înregistrările video.

Aceasta a declarat că, dat fiind cererea pentru imagini de impact, protecția datelor înregistrărilor video care pot conține imagini ale echipajului nu poate fi garantată.

Boeing nu a oferit informații cu privire la disponibilitatea înregistratoarelor video pentru cabina de pilotaj, în timp ce Airbus nu a răspuns solicitărilor de comentarii.

Recomandari
Show Cookie Preferences