„Dacă Putin se întreabă ce se întâmplă în ziua 51, îi sugerez să îl contacteze pe ayatollah”. Rusia, amenințată direct de Washington cu soarta Iranului

Senatorul republican Lindsey Graham a apreciat planul recent al președintelui american Donald Trump de a exercita presiuni asupra Rusiei în contextul războiului din Ucraina, susținând ultimatumul de 50 de zile pentru a încheia conflictul, amenințând cu sancțiuni dure în cazul nerespectării acestuia, conform The Kyiv Independent.
Graham, care reprezintă Carolina de Sud, a felicitat anunțul lui Trump despre faptul că aliații NATO vor finanța echipamente militare fabricate în SUA pentru Ucraina, considerându-l o „noutate binevenită”. De asemenea, a subliniat promisiunea președintelui că va impune taxe de până la 100% țărilor ce continuă să achiziționeze petrol rusesc la preț redus.
Președintele a avertizat luni că Statele Unite vor implementa tarife „severe” asupra Rusiei dacă nu se va ajunge la un acord pentru încheierea războiului din Ucraina în termen de 50 de zile, denumind aceste măsuri „tarife secundare” în cadrul unei conferințe de presă cu secretarul general al NATO, Mark Rutte.
„Dacă (președintele rus Vladimir) Putin și alții se întreabă ce se va întâmpla în ziua 51, le-aș recomanda să vorbească cu ayatollah”, a afirmat Graham, referindu-se la atacurile aeriene americane asupra instalațiilor nucleare din Iran, realizate cu bombardiere B-2, considerat cele mai avansate avioane din lume.
SUA au efectuat raiduri aeriene asupra facilităților nucleare iraniene de la Fordo, Natanz și Esfahan pe 21 iunie, un atac pe care Trump l-a numit ulterior un „succes remarcabil”.
Iran, un partener esențial al Rusiei
Iranul joacă un rol crucial ca aliat al Rusiei în conflictul din Ucraina, furnizând drone și rachete. Teheranul a colaborat cu Moscova la dezvoltarea propriilor arme, drona rusă Geran fiind inspirată de drona iraniană Shahed, care este frecvent utilizată în atacurile asupra orașelor din Ucraina.
„Dacă aș fi parte dintr-o națiune ce cumpără petrol rusesc ieftin, sprijinind astfel mașina de război a lui Putin, l-aș crede pe președintele Trump”, a subliniat Graham.
Petrolul reprezintă o resursă esențială pentru Rusia în finanțarea războiului său de amploare împotriva Ucrainei. Conform unei analize de la Școala de Economie din Kiev, Rusia ar putea realiza venituri de până la 163 de miliarde de dolari în 2025 și 159 de miliarde de dolari în 2026, dacă nu sunt impuse noi sancțiuni.
Termenul de 50 de zile stabilit de Trump are ca scop forțarea Moscovei să inițieze negocieri pentru încheierea conflictului din Ucraina.
Deși tarifele de 100% propuse de Trump sunt inferioare celor susținute de unele propuneri bipartizane din Senat, care susțin taxe de 500%, anunțul președintelui a reprezentat o schimbare notabilă în retorica sa față de Rusia și președintele Putin.
„Sunt dezamăgit de președintele Putin, deoarece am crezut că vom ajunge la un acord acum două luni”, a declarat Trump luni. „Dar se pare că lucrurile nu se vor îndrepta în această direcție.”
În ultimele săptămâni, Rusia a intensificat bombardamentele asupra orașelor ucrainene, ignorând apelurile occidentale pentru o încetare a focului.
Graham, un susținător de încredere al lui Trump în Senat, a pledat constant pentru o abordare mai fermă față de Rusia și Iran.